Stjärnan från Boxholm kan bli Årets kock

Emma Erlandersson, 24 år, från Boxholm är med i slutstriden i svenskt mästerskap i professionell matlagning. Där hoppas hon knipa åt sig titeln ”Årets kock”.

19 december 2014 17:32

Tävlingen Årets Kock är Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. Emma Erlandsson är en av åtta finalister och i februari avgörs tävlingen i Göteborg.

Emma är född och uppvuxen i Boxholm och gick på Dackeskolan under gymnasietiden. I dag jobbar hon på stjärnkrogen Oaxen Krog & Slip i Stockholm.

I meckat för flera stjärnkrogar ligger ­Emmas arbetsplats. Precis intill vattnet ute på Djurgården i Stockholm står ­restaurangen Oaxen. Vi träffas några timmar innan det är dags för Emma att gå på sitt pass.

Det är full rulle i köket, det är en stund kvar innan de första lunchgästerna anländer. Emma och jag sätter oss ner och pratar över en kopp kaffe inne i delen av restaurangen där gästerna erbjuds en 6-rätters alternativt en 10-rätters meny. Miljön inne på krogen är fräck och helt i linje med det som är inne just nu. Mycket läder och detaljer i koppar eller plåt.

Varför mat?

– Jag vet inte, men det var ett tidigt intresse. Jag brukade laga mat redan som liten. Min farmor och jag lagade ofta mat tillsammans. I högstadiet började jag laga mat hemma. Jag älskar att äta mat, och att laga mat, säger Emma.

Trots alla Knorr-såser i köket i föräldrahemmet i Boxholm, säger hon skämtsam, utvecklade hennes förmåga till att skapa god mat.

Är det viktigt med uppskattning?

– Det är en morot för att fortsätta. Att laga mat är ett sätt att få utlopp för min kreativitet. Uppskattning gör att man vill utvecklas ännu mer.

Emma säger att det var hennes farmor som inspirerade henne att laga mat på råvaror, i stället för att använda halvfabrikat.

– Jag skulle aldrig kunna köpa en ­färdigmajonnäs nu när jag vet hur gott det är när man gjort den själv, säger hon.

Emmas farmor dog tidigt.

– Det hade varit roligt om farmor fått vara med och se hur bra det gått, säger Emma.

När började intresset för att tävla?

– Det väcktes under skoltiden på ­Dackeskolan i Mjölby. Jag anmälde mig till en tävling, när den gick bra fortsatte jag att tävla. Jag valde att gå på Dacke­skolan eftersom skolan har gott rykte. Det var skolans lärare som fick mig att börja tävla, men det är framförallt på praktiken man lär sig yrket, säger hon.

Emma har haft många och stora framgångar i tävlingar. Så hon har uppenbart fått många jurymedlemmars gomsegel att vibrera.

Varför vill du tävla?

– Jag är egentligen inte alls förtjust i att tävla. Det är oerhört psykiskt jobbigt. Tävlingsdagen är den dagen jag känner mest press. Men det är trots allt en häftig kick. Jag har ett stort sug efter vinst. Jag utvecklas mycket genom att tävla.

Vad får du ut av dina vinster?

– En enorm ego-boost, att jag uppnått något.

Vad betyder tävlandet för ­karriären?

– Elevtävlingar i all ära, men nu med ”Årets kock”, det ger mycket uppmärksamhet med en massiv medial upppassing.

Det som kvarstår av tävlingen är slutstriden. Emma är en av åtta slutfinalister. Titeln som hon ska försöka erövra är ”Årets kock”.

– I semifinalen tävlade jag med Krondillsrimmad sejrygg. Vi har nu fått veta att en av huvudråvarorna till finalen är Lammstek med ben och lammframdel med ben, berättar Emma.

Att tävla i mat är fortfarande mest populärt bland män. Det är bara en kvinnan som vunnit, Kristina Persson blev Årets kock 1988. Senast en kvinna deltog i finalen var 2009. I år är det första gången två kvinnor är med i slutfinalen.

Varför är det så få kvinnor som tävlar?

– Den ständiga frågan, suckar Emma. Det finns många branscher som är tuffa. Det viktiga för oss kvinnor är att vi tar för oss. Att kunna ta sig fram är viktigt och att kunna ta kritik är utvecklande.

Hon säger att Dackeskolan och särskilt hennes dåvarande lärare Katarina betytt mycket för att sporra henne till att tävla.

– Det är kul att jag nu kan var en förebild för nya studenter.

Har du några goda råd till de som studerar på restaurang program?

– Ta vara på praktiken. Extrajobba så mycket som möjligt. Man kanske tycker till en början att man bara får skala potatis, men var nyfiken och ställ många frågor. Det är också viktigt att arbetsplatserna tar hand om sina praktikanter.

Vad har du framtidsdrömmar?

– Att fortsätta utvecklas och satsa på mitt egna företag.

Lunchgästerna börja droppa in på restaurang Oaxen. Vi går runt i köket och pratar med Emmas kollegor. Det börjar bli dags för Emma att börja dagens arbete. Någon av hennes arbetskamrater ropar.

– Emma har allt för att bli årets kock!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mia Karlsvärd