Motell Vida Vättern kan bli hem för flyktingar

Motell Vida Vättern kan bli förläggning för asylsökande. En ansökan har lämnats in, enligt ägaren.

16 augusti 2014 15:40

Jessica Baker, nuvarande ägaren till motellet, bekräftar att en ansökan har lämnats in till Migrationsverket, men att ingenting är klart ännu. Innan motellet kan vara med i upphandlingen måste anläggningen först få ett tilldelningsbeslut och sedan besiktigas och godkännas av myndigheten.

– Motellet är gammalt, har renoveringsbehov och nästan ingen beläggning. Det måste hända saker. Vi behöver få in pengar för att kunna investera i anläggningen.

Hon ser flyktingförläggningen som ett sätt att tillfälligt få in pengar och för att sedan kunna rusta upp och höja standarden på boendet.

– Det är väldigt få svenskar som bor här.

Hon tycker inte det borde vara någon skillnad på att ta emot utländska turister eller asylsökande, de är lika välkomna för hennes del.

Kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD) har blivit informerad om motellets intentioner via ett mejl och har ingen åsikt om deras planer.

– Generellt sett är det viktigt att hjälpa människor om det sköts på ett snyggt sätt.

Ödeshög kan bidra genom att lösa frågor om skolgång och annat som kommunen ansvarar för. Magnus Oscarsson har också förstått det som att motellet ska vara kvar, men att det inte är så enkelt att driva det utöver sommarsäsongen.

Migrationsverket säger sig inte ha fått in någon ansökan från Vida Vättern ännu. De senaste tilldelningsbesluten blev klara 14 augusti och där finns inte anläggningen med, varken bland dem som fått ja eller nej.

Vilka krav som ställs på ett tillfälligt asylboende framgår av Migrationsverkets hemsida, där det finns ett 25-sidigt anbudsunderlag.

Motell Vida Vättern har 12 rum är utrustade med dusch, toalett, teve och trådlöst nätverk. Varje stuga har en yta på 35 kvadratmeter, carport och terrass. Det finns separata sovrum med två bäddar. I allrummet finns en bäddbar soffa som ger ytterligare två bäddar till. Pentryt är utrustat för fyra personer och har kyl och frys, spis med ugn, köksfläkt och en rejäl köksmöbel, allt enligt Vida Vätterns hemsida.

Motellets storhetstid var innan motorvägen byggdes och E4:an fortfarande passerade förbi alldeles.

Trots den fantastiska utsikten, både från restaurangen och stugbyn, tycks det vara svårt att locka tillräckligt många turister. Förre ägaren Oscar Pantzar sålde verksamheten till Jessica Baker i maj 2013.

Flyktingrekord

Drygt 51 miljoner människor på flykt, det högsta antalet sedan andra världskriget, enligt FN.

I juli ändrades prognosen för hur många asylsökande som väntas komma till Sverige i år från 60 000 till 89 000, varav huvudscenariot är 80 000. I oktober kan Migrationsverket komma att skriva upp prognosen ytterligare.

Det brukar bli en ökning på hösten, enligt Migrationsverkets omvärldschef Christer Zettergren, som tror att det blir så i år också.

Uppgifter har figurerat om att det kan bli uppåt 100 000, men det dementerar Migrationsverket i nuläget.

Orsaken till flyktingströmmen är det spända läget runt om i världen, i Syrien, Somalia, Irak, Libyen och Eritrea. Just nu kommer fler asylsökande till Sverige än under Balkankrigets mest intensiva period.

Ett annat skäl till att prognosen kan kommatt skrivas upp är att situationen i norra Irak förvärrats.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunilla Rech