Nederländerna Rysslands och Irans försök att begränsa OPCW:s mandat att lägga skulden för kemvapenattacker på enskilda aktörer misslyckades på OPCW-konferensen som pågår i Nederländerna.

OPCW:s utökade budget för 2019 antogs med röstsiffrorna 99 mot 27. De extra medlen kommer delvis att finansiera OPCW:s nya mandat.

Ryssland hotade nyligen med att dra sig ur Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) om inte mandat dras in. Ryssland anser att det inte är i linje med det fredsprisbelönade organets verksamhet.

OPCW grundades 1997 och ska upprätthålla konventionen om förbud mot kemiska vapen. Organisationen har hamnat i blixtbelysning under inbördeskriget i Syrien, där flera attacker med klorgas och annan nervgas har genomförts, exempelvis i Douma i april i år.

Enligt den nytillträdde generalsekreteraren Fernando Arias ska en väldigt liten, men väldigt kraftfull grupp medarbetare inom kort påbörja arbetet med att kartlägga samtliga attacker i Syrien sedan 2013 och försöka slå fast vem som legat bakom dem.