Ministerlöfte om signalkräftor

Två ministrar, Karolina Skog (MP) och Sven-Eric Bucht (S), ger lugnande besked om signalkräftan.

9 augusti 2016 07:30

Det var för två veckor sedan som EU-förordningen presenterade en första lista över 37 arter som ska förbjudas och bekämpas.

På listan finns signalkräftan.

Enligt förordningen motiveras beslutet med att signalkräftan är en av många invasiva främmande arter som hotar den biologiska mångfalden i vår fauna och natur.

Oro för framtiden

Flera fiskare och företagare, som har sin verksamhet vid vattnet, blev bestörta. Många av dem är oroliga över framtiden. Flera var också besvikna att inga ansvariga politiker uttalade sig om förbudet.

Ett förbud mot signalkräftan skulle få oanade konsekvenser för många näringsidkare.

Riksdagsledamot Magnus Oscarsson (KD), Ödeshög, var en av dem som upprördes över stoppförbudet. Han krävde svar från ansvariga politiker.

"Fortfarande lagligt"

Nu bemöter miljöminister Karolina Skog och landsbygdsminister Sven-Eric Bucht kritiken.

I ett mejl till Corren skriver miljöminister Karolina Skog att det kommer ske mindre förändringar vad gäller förbudet att byta, odla, föda upp, transportera, använda samt hålla signalkräftan.

– Kommersiellt och privat fiske kommer fortfarande vara lagligt, med vissa undantag. Redan i dag har vi strikta regler för spridningen av signalkräftan, skriver hon.

Miljöministern skriver vidare att även om kräftan finns med på EU-listan så är det tillåtet att fiska, koka och äta kräftor som finns ute i sjöar och vattendrag.

– Däremot är det förbjudet att till exempel sätta ut signalkräftan i nya vattendrag utan tillstånd från länsstyrelsen. Nu kommer berörda myndigheter ta fram en handlingsplan för att sätta stopp för spridningen, men samtidigt försöka värna signalkräftan som en del av den klassiska svenska kräftskivan.

Landsbygdsminister Sven-Eric Bucht hälsar via sin pressekreterare att begränsningen av signalkräftan inte är ny.

"Ingen ny begränsning"

Han förklarar att import av levande kräftdjur är sedan tidigare förbjudet.

– Det är riktigt att EU:s regler blir striktare, men i Sverige har vi redan tidigare haft mycket strikta regler för hantering av signalkräfta. Syftet är att signalkräftan inte ska slå ut vår inhemska flodkräfta i fler vatten. Det är ingen ny begränsning.

Landsbygdsministern tror inte att den traditionella kräftskivan är hotad.

Han ger lugnande besked om att många kommer fortsätta att fiska och konsumera kräfta.

– Sverige har tillsammans med Finland drivit att signalkräftan inte ska omfattas av dessa strikta regler då signalkräftan är etablerad i Sverige. Att vi får fortsätta fiska och konsumera är ett resultat av våra påtryckningar, skriver han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Ali