Seoul och Washington sade i januari att länderna skulle skjuta upp de årliga militärövningarna till efter OS och Paralympics som hölls i Sydkorea. Nu meddelar båda parterna att övningarna ska inledas den 1 april.

Övningarna som vanligtvis inleds sent i februari eller i början av mars och pågår till slutet av april, kommer att kortas med en månad, enligt Sydkoreas försvarsdepartement.

Övningen Foal Eagle kommer att hållas under en månad i april på grund av förseningen som beror på de olympiska spelen, och då de båda militärerna har sina egna scheman, säger en talesperson.
Artikelbild

| Den gemensamma militärövningen mellan Sydkorea och USA, Foal Eagle, genomförs men i nedkortad version och utan hangarfartyg. På bilden Foal Eagle 2016.

Inga hangarfartyg

Så många som 17 000 amerikanska soldater och över 300 000 sydkoreanska har deltagit tidigare i militärövningarna. Årets övningar kommer att vara i samma storleksordning men utan vissa viktiga strategiska amerikanska enheter, enligt Seoul.

Just nu finns inga planer på att delta med ett hangarfartyg eller andra strategiska vapen, säger en talesperson för ländernas gemensamma militära kommando CFC.

USA:s president Donald Trump planerar ett unikt möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Artikelbild

| En man tittar på en tv-skärm som visar Sydkoreas president Moon Jae-In och USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Övningarna ogillas skarpt av Nordkorea, som kallat dem repetitioner inför en invasion.

Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong, som nyligen träffade Kim Jong-Un, påstod att diktatorn sagt att han förstår att de allierade måste fortsätta sina "rutinmässiga" gemensamma militärövningar. Men det uttalandet har inte bekräftats av Nordkorea, som tidigare i mars hotade med motåtgärder om USA och Sydkorea återupptar övningarna.

Skickar popartister

Ett annat tecken på fortsatt töväder i relationerna på Koreahalvön är att för första gången på ett årtionde kommer sydkoreanska popgrupper att uppträda i Nordkorea. Det är 160 artister som skickas till Pyongyang för ett fyra dagars besök med start 31 mars, enligt ett gemensamt uttalande från länderna.

Två konserter är planerade, en på östra Pyongyangs stora teater med 1 500 åskådarplatser, och en på en gymnasieskola som kan rymma 12 000 i publiken, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.