Micko nytt ansikte i regeringen

Regeringens nya civilminister Lena Micko (S) ska se till att kommunerna kan klara välfärden.

Hon beskriver läget som "väldigt allvarligt".

1 oktober 2019 14:04
Samtidigt är det också så att jag tror att det här är frågor som vi kan göra mycket åt, säger Lena Micko.

Hon sitter med i Socialdemokraternas verkställande utskott, har varit kommunalråd i Linköping och ordförande för Sveriges kommuner och landsting. Micko har ofta förekommit i ministerspekulationer, men tar först nu stegen in i regeringen.

Hon tvekade inte särskilt länge innan hon sade jag till det nya jobbet.

Frågor som rör kommuner och regioner är välfärdens kärna på många sätt, säger Micko.

"Aldrig tillräckligt"

Hon ser som sin viktigaste uppgift att ge kommunerna förutsättningar att klara välfärden.

I regeringens budgetproposition föreslås att kommunerna får fem miljarder kronor mer i generella statsbidrag 2020. Höjning har från kommunhåll fått kritik för att vara för liten.

Det kommer aldrig att vara tillräckligt, men det är en början, säger Micko.

Hon anser inte bara att det behövs mer statliga pengar till kommuner, utan också att kommunerna ska få använda bidragen på ett friare sätt. Mer generella bidrag och färre riktade.

Jag tror inte på att kommuner hålls i hårda tyglar, säger Micko.

Hon tilläger dock att de behöver bli bättre på att redovisa resultat.

Mer förståelse?

Micko tror också att kommunerna behöver mer hjälp för att ta emot nyanlända på ett bra sätt.

Här måste också regeringen och riksdagen ge de ekonomiska förutsättningarna för att klara uppdraget.

En annan viktig uppgift blir att öka den statliga närvaron, främst i form av servicekontor ute i landet, inte minst när 130 arbetsförmedlingskontor avvecklas.

I sitt tidigare jobb har Micko företrätt Sveriges kommuner och landsting i diskussioner och förhandlingar med regeringen och legat på om mer pengar.

TT: Kommer regeringens förståelse för kommunernas situation att öka nu?

Jag tycker att min företrädare Ardalan Shekarabi definitivt haft förståelse för den. Så jag vill egentligen bara utveckla det ytterligare, säger Micko.

Ardalan byter jobb

I och med att Lena Micko nu blir minister, kommer fem av sju ordinarie ledamöter i partiets verkställande utskott (VU) att sitta i regeringen. Det är bara LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson och partisekreteraren Lena Rådström Baastad som inte har regeringskansliet som sin arbetsplats.

Den andra förändringen i regeringen som statsminister Löfven presenterade på tisdagen var att Ardalan Shekarabi går från att vara civilminister till att bli socialförsäkringsminister. Han ersätter Annika Strandhäll (S) som i måndags meddelade att hon avgår av familjeskäl.

Bättre pensioner

Löfven formulerar Shekarabis viktigaste uppgift som att han ska "jobba stenhårt" för landets pensionärer.

Socialdemokraterna har utfärdat flera vallöften till pensionärerna som ska genomföras, bland annat ska nivån på pensionerna höjas. Men det kommer också att kräva avgifterna till pensionssystemet höjs.

Alltför många har en pension som är för låg, säger Shekarabi.

Förändringar i pensionssystemet måste dock förankras i de så kallade pensionsgruppen där S och fem andra partier sitter. Shekarabi blir nu ordförande för den gruppen.

Fakta: Nya ministrar

Lena Micko är född 1955 i Umeå och är sedan många år bosatt i Linköping. Hon är ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott. Hon har varit kommunalråd i Linköping och tidigare ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), en post hon lämnade i mars i år. Just nu är hon andre vice ordförande i SKL. Nu blir hon civilminister efter Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi – född 1978, uppvuxen och boende i Uppsala – utsågs till civilminister 2014 och blev riksdagsledamot 2013. 2003–2005 var han ordförande för ungdomsförbundet SSU. Tar nu över efter Annika Strandhäll som socialförsäkringsminister.

Annika Strandhäll tillkännagav i måndags att hon lämnar regeringen och posten som socialförsäkringsminister. Efter hennes sambos hastiga bortgång vill hon ägna mer tid åt sin familj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Davidsson/TT, Lars Larsson/TT