Många vill ha del av spelkakan

Nästan 80 spelbolag har ansökt om licens enligt den nya spellagen. Men ännu har ingen licens delats ut.

Vi jobbar på. Det ska nog ordna sig, säger My Hamrén på Lotteriinspektionen.

7 november 2018 21:18

Det är bråda dagar på Lotteriinspektionen. Den nya lagen ska börja gälla den 1 januari och med mindre än två månader till det nya året ligger 79 ansökningar om spellicens och väntar på att behandlas klart.

Det kommer faktiskt fortfarande in ansökningar. Det har kommit in ett antal nu i början av november, trots att det är ganska sent. De första som beviljas licenser ska få besked i mitten av månaden, säger My Hamrén, pressansvarig på Lotteriinspektionen.

Det kan bli ont om tid för alla som vill vara med och ta del av den stora spelkakan även efter nyår, och det gäller såväl de stora välkända spelbolagen som nya aktörer som är mer okända i Sverige. Om de inte hinner få en licens får de inte lagligt finnas på den svenska marknaden, men då har heller inte Lotteriinspektionen kontroll över deras agerande.

TT: Hinner ni med alla ansökningar?

De som kommit in nu alldeles nyss vågar jag inte uttala mig om. Det beror ju framför allt på hur kompletta ansökningshandlingarna är. Nästan alla ansökningar har behövt kompletteras. Men även om en ansökan har kommit in sent behöver inte det betyda att man inte får en licens, säger My Hamrén, som inte är alltför stressad.
Det finns ju inget sistadatum. Livet fortsätter även efter den 1 januari. Det kommer ju komma fler aktörer som vill komma in på den svenska marknaden.
Fakta: Den nya spellagen

Från och med den 1 januari 2019 får Sverige en ny spellag.

I den finns krav om att alla som verkar på den svenska spelmarknaden ska ha tillstånd — en licens. För att få licens införs olika licensavgifter som bolagen måste betala till Lotteriinspektionen. De bolag som saknar tillstånd stängs ute och olicensierat spel kriminaliseras.

En skatt på 18 procent införs för den konkurrensutsatta sektorn medan spel för allmännyttiga ändamål fortsätter att vara skattebefriat.

Lagen medför en omsorgsplikt för bolagen som ska skydda kunderna och motverka överdrivet spelande. Vidare ska onlinespel ha en "panikknapp" som leder till omedelbar avstängning. Även ett nationellt självavstängningssystem införs.

Straffskalorna för olovlig spelverksamhet höjs och nytt spelfuskbrott införs för att stoppa matchfixning.

Lotteriinspektionen blir Spelinspektionen med skärpt tillsynsansvar.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!