Talmannen begär att nyval hålls i det krisdrabbade landet den 5 juni.

Jag tror att alla inblandade i valprocessen kommer att bidra till att valet hålls i en fredlig och demokratisk atmosfär och att vi alla använder rätten att rösta den 5 juni, säger Trajko Veljanovski, parlamentets talman.

Sedan tidigare är parlamentet upplöst.

Landets huvudstad Skopje har också den senaste veckan skakats av demonstrationer mot sittande regering. Demonstranterna ropade "avgå" med hänvisning till president Gjorge Ivanov och "Ingen rättvisa, ingen fred!". Många av dem var anhängare till landets största oppositionsparti, socialdemokratiska SDSM.

Spänningarna kommer efter att det framkommit att Ivanov gett order om att korruptionsundersökningar mot flera högt uppsatta personer ska läggas ned. Han har beviljat amnesti till fler än 50 offentliga personer, däribland ledande politiker, affärsmän och domare, som stod anklagade för korruption.

Oppositionen anklagade för ett år sedan den dåvarande premiärministern Nikola Gruevski för att ha avlyssnat journalister och politiska motståndare. Sammanlagt påstås över 20 000 personer ha avlyssnats. Löften gavs då om att saken skulle utredas, men så har inte skett.

EU och USA är kritiska till Ivanovs agerande och säger att det väcker frågor om rättsäkerheten i Makedonien, vilket kan skada landet i dess strävan att bli medlem i EU.