Senaten i Madrid gav Mariano Rajoy grönt ljus att ta över styret av Katalonien kort efter att regionparlamentet utropat självständighet tidigare i dag.

Efter ett extra regeringsmöte meddelar Rajoy att regeringen agerat för att sätta direktstyret i verket. Bland annat har han bett författningsdomstolen att ogiltigförklara de beslut som fattats av regionparlamentet i Katalonien om självständighet, rapporterar Reuters.

Vi anser att det är angeläget att lyssna på alla Kataloniens medborgare, så att de kan avgöra sin framtid och att ingen kan sätta sig över lagen å deras vägnar, säger Rajoy i ett tv-sänt tal.
Artikelbild

| Spaniens premiärminister Mariano Rajoy (PP) fick applåder av sina partikamrater efter talet i senaten.

Public service skonas

Åtgärderna att avsätta Kataloniens regering och polischef var väntade, liksom att ett nyval till regionparlamentet skulle hållas inom kort.

Men det noterades i spanska medier att de katalanska public servicebolagen – tv, radio och nyhetsbyrå – verkar ha skonats i en första vända. Uppgifter gör gällande att Rajoys högerparti Partido Popular (PP) var tvungna att backa på frågan om mediebolagen för att få fortsatt stöd från det största oppositionspartiet, socialdemokratiska PSOE.

Kataloniens största självständighetsrörelse ANC har manat offentliganställda att inte lyda order från Madrid och att utöva "passivt motstånd". Även regionpresidenten Carles Puigdemont manar anhängare att inte ta till våld.

Artikelbild

| Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont lägger sin röst.

Oppositionen tågade ut

Spaniens författningsdomstol inledde omedelbart processen emot den katalanska självständighetsdeklarationen. Riksåklagaren och andra parter har nu tre dagar på sig att lämna in inlagor, rapporterar Reuters.

Artikelbild

| Kataloniens president Carles Puigdemont håller tal efter självständighetsdeklarationen.

Samtidigt meddelar det spanska åklagarämbetet att åtal mot Carles Puigdemont för uppror kommer att lämnas in i nästa vecka. Enligt spansk lag kan uppror straffas med upp till 30 år i fängelse. Liknande anklagelser kan komma att riktas mot andra medlemmar i regionregeringen och parlamentet.

Regionparlamentet i Barcelona fattade sitt historiska beslut efter en intensiv debatt som slutade med att oppositionen lämnande lokalen i protest.

Vi utgör den katalanska republiken, som en självständig, suverän och demokratisk rättstat, sade den katalanska talmannen Carme Forcadell när hon läste högt ur den tiosidiga resolutionen som röstades igenom med 70 ja-röster, 10 emot och 2 blanka.

Hur ledamöterna röstade hölls hemligt för att försvåra för åklagarmyndighetens brottsutredningar mot separatisterna.

"Leve Katalonien!"

När rösterna räknats reste sig ledamöterna och sjöng Kataloniens nationalsång "Els segadors", och avslutade med att ropa "Visca Catalunya!" – "Leve Katalonien!".

Mindre än en timme senare röstade senaten i Madrid – där regeringspartiet Partido Popular har majoritet – under mer odramatiska former igenom regeringens förslag om att använda sig av grundlagens artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien.

Allt det här har varit en kontinuerlig process med antidemokratiska beslut, som bryter mot lagen och mot spanska och europeiska värderingar, sade premiärminister Mariano Rajoy (PP) när han skulle motivera beslutet inför senaten.