Vittnen: Han kunde ha kört på fler

En person dödades i den tragiska olyckan i december. Men enligt två vittnen kunde det ha slutat ännu värre. Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till tre års fängelse.

25 januari 2019 14:24

På fredagen avslutades rättegången efter dödsolyckan på länsväg 134 mellan Forsnäs och Rydsnäs i början av december. Det var då en rullskidåkare i 50-årsåldern hittades påkörd i mörkret av en förbipasserande, så pass illa skadad att han senare avled.

En man i 40-årsåldern, som observerades när han framförde sin bil, greps ett par timmar efter händelsen av polisen. Två polispatruller fick stopp på bilen, som framfördes i hög fart, och mannen som körde konstaterades vara märkbart berusad. Mannen misstänktes vara den förare som kört på mannen som senare avled och han åtalades senare misstänkt för bland annat vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

Mannen har erkänt att det var han som körde på mannen och under fredagens förhandling i Linköpings tingsrätt gick han med på att betala skadestånd till flera av den avlidnes anhöriga. Han nekar dock till att ha varit berusad när han körde bilen.

Under fredagens förhandling vittnade två poliser och en insatsledare från räddningstjänsten om stunden då de såg mannen komma körande i sin bil. En lykta på bilen var trasig och delar av vindrutan hade sprickor. Bilen framfördes i hög fart förbi platsen som spärrats av.

– Mannen forcerade avspärrningen. Det gjorde att polisen följde efter honom, säger vår reporter Lars-Göran Bexell från tingsrätten.

Det blev känslosamt i rättssalen. En av poliserna förklarade att hon var sysselsatt med att plocka ut saker ur polisbilens bagageutrymme när föraren kom körande.

– Det var tio centimeter mellan henne och mannens bil. Hon räddades av att hon böjde sig undan. Annars hade hon blivit klämd mellan bilarna, förklarar Lars-Göran Bexell.

Även räddningstjänstens insatsledare var, enligt egen utsago, nära att bli påkörd.

– Han stod på vägen när bilen körde genom avspärrningen. Det kunde ha slutat än värre än det gjorde, säger Lars-Göran Bexell strax efter klockan 14 på fredagseftermiddagen.

Under fredagen avslutades rättegången med åklagarens och advokatens pläderingar. Åklagaren Ulrika Grenerfors anser att mannen ska fällas på samtliga nio åtalspunkter och dömas till tre års fängelse. Hon anser också att mannen ska hållas fortsatt häktad.

Mannens advokat ansåg å sin sida att mannen skulle släppas ur häktet i väntan på domen, och på sin höjd dömas till tre, fyra månader i fängelse.

Rättens ledamöter beslutade att mannen ska sitta häktad tills domen faller om en vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Jakobsson

Ämnen du kan följa