Ljungsbro

Utanför idrottslokalen i Sjögestad susar tågen förbi med jämna mellanrum. I kväll får ljudet från spåren konkurrens från annat håll. I lokalen repeterar Wretaz orkester inför sin sista spelning som äger rum på lördag. Och att de repar är inte helt vanligt.

– Men det kanske man borde, säger gitarristen Henrik Uhlin och skrattar.

Artikelbild

| Till salu. Turnébussen är såld och nu är man i full färd med att bli av med PA-systemet.

Tidigare har bandet bestämt vilka låtar de ska spela, övat hemma och sedan spelat ihop sig på plats, strax innan dansen börjar. Men nu är det snart slutlirat. Henrik Uhlin, som tidigare spelat på heltid med olika band, ska börja jobba skift och då det blir svårt att hinna med. Sena nätter och kånkande på instrument och förstärkare har också tagit ut sin rätt på bandet.

– Nu när du blir vanlig arbetare får du lära dig att dansa, säger Lasse Johansson glatt. Han spelar saxofon, dragspel, bas och sjunger.

– Ja, du kan komma till mig, säger Thomas Gustafsson som förutom att vara kapellmästare, spela trummor och sjunga i Wretas orkester också håller i danskurser. Alla i bandet utom Henrik kan dansa.

Thomas Gustafsson och Dorjhe Einarsson blev kompisar som fyraåringar och började spela trummor och gitarr ihop när de var fjorton år. Då var Thomas pappa med på dragspel och under åren har många bandmedlemmar kommit och gått. Bandet hade sin första spelning 1982 men startade året innan i Vreta Kloster. Sedan dess har 21 personer, varav elva gitarrister, varit med i bandet. Det senaste tillskottet är Stefan Lundh. Precis som de andra har han spelat i många år, även om han är nyast i Wretaz. Han har märkt att publiken blivit äldre.

Artikelbild

| "Det känns som det kommer bli en värdig avslutning", säger gitarristen Henrik Uhlin om framträdandet på Ljungsbroparken.

– De som var ute och dansade på 70- och 80-talen orkar inte lika mycket längre, säger han.

Han tycker också att det är tråkigt att dansbandsmusik fått en viss stämpel.

Artikelbild

| Thomas Gustafsson är kapellmästare i Wretaz orkester. Dessutom sjunger han och spelar trummor.

– Många tycker det är töntigt med dansband. Sedan får de i sig en jävel och så sjunger de med i alla texter, säger Stefan Lundh, som spelar piano och dragspel.

Det som skulle bli Wretaz orkester gjorde sin första spelning på Ljungsbro folkets park. Sedan dess har man hunnit byta namn och många av medlemmarna, men ursprungsmedlemmarna Thomas Gustafsson och Dorjhe Einarsson är kvar. När Ljungsbro folkets park på lördag firar 90 år så passar det också bra för Wretaz orkester att göra sin sista spelning. Cirkeln ska slutas när man kommer tillbaka till platsen där allt började. Och bandet planerar att sluta med flaggan i topp.

– Vi ska ge järnet ända in i kaklet, säger Dorjhe Einarsson.