Vattnet har strömmat ur kanalen genom slukhål

Över 200 liter vatten per sekund har forsat ut från Göta kanal genom slukhål i kanalbotten i Berg. Men nu ska läckorna tätas.

Det är här kanalen tappat vatten. 220 liter per sekund har runnit ner genom berget under husen på höger sida, via Blackbäcken och vidare ut i Roxen.

Det är här kanalen tappat vatten. 220 liter per sekund har runnit ner genom berget under husen på höger sida, via Blackbäcken och vidare ut i Roxen.

Foto: Johan Rödin

Linköpings kommun2019-10-18 06:00

De senaste åren har Göta kanalbolag haft problem med att hålla vattennivån. Det har sin förklaring. Norr om bron i Berg har ett läckage, modell större, upptäckts. Mätningar visar att 18 000 kubikmeter vatten per dygn, motsvarande över 200 liter per sekund, läckt ur kanalens botten till Blackbäcken och vidare ut i Roxen.

På 1980- eller 90-talet breddades kanalen där så att passagerarfartyget M/S Kung Carl Gustav skulle kunna vända. Det var bra för Kung Carl Gustav – men mindre bra för kanalen.

– Den skyddande leran grävdes bort. Nu ska vi täta genom att använda en ny teknik med mattor av bentonitlera, en vulkanisk lera. Men kanalen är här byggd på kalkstensberg. Det gör det svårare att få till en bra tätkärna mot berget eftersom kalksten är lösligt i vatten, berättar Roger Alsäter, vd för Göta kanalbolag.

Har läckaget påverkat husen mellan kanalen och bäcken?

– Nej, vattnet har runnit genom berget. Vi har gjort mätningar som visar att husen inte tagit någon skada, säger Alsäter.

Arbetet i Berg beräknas kosta 23 miljoner och pågå till i april.

När Göta kanal stängdes för säsongen 29 september påbörjades samtidigt det femte året av det mest omfattande renoveringsprojektet i kanalens historia.

I onsdags besökte landshövding Carl Gustaf Graf Bergs slussar för att informera sig om vinterns arbete där 48 maskiner kommer att vara sysselsatta i den torrlagda kanalen. Det handlar främst om strandskoning  (olika typer av stensättning för att hålla kanalkanterna intakta) och återställning av kanalprofilen genom att gräva bort de delar av kanalbanken som eroderat och glidit ned i kanalen.

Detta ska göras bland annat vid Bergs slussar, runt akvedukten i Borensberg, i anslutning till sjön Asplången mellan Norsholm och Söderköping samt vid Sjöbacka mellan Ljungsbro och Borensberg.

I det sistnämnda fallet väntar dock först sanering. Marken vid Sjöbacka klassas nämligen som ett av länets 20 mest förorenade områden. Sågverket där låg visserligen en bit från kanalen men av- och pålastning av giftbehandlat virke skedde vid Göta kanal.

– Vi fick ta en paus förra året eftersom mätningar gav utslag av föroreningar. De låg under gränsvärdena men vi valde ändå att börja med att sanera innan vi fortsätter med strandskoningen i vinter, säger Alsäter.

Tre slussportar, bland dem nedre Carl Johan i Berg, byts i vinter.

– Vi bygger slussportarna nästan exakt som vi gjorde för 200 år sedan, med en stomme i gjutjärn och virke från egen skog i Tiveden, berättar Alsäter.

På grusparkeringen intill vandrarhemmet i Berg, planerar kanalbolaget också att bygga en 600 kvadratmeter stor restaurangbyggnad i två våningar med utsikt över kanalen. Men det är osäkert om det blir några matgäster redan i sommar.

– Ett överklagande gör att vi inte kunnat påbörja arbetet. Men vi hoppas få klartecken och kunna börja bygga i vinter. Men det är mer troligt med öppning 2021 än 2020, säger Alsäter.

Ursprungsplanen var att renoveringen skulle pågå i fem år och kosta en halv miljard kronor, som staten gått in med. Men det står nu klart att det blir ett sjätte år och 120 extra statliga miljoner.

– Och diskussioner pågår om ett sjunde år och i så fall en totalsumma på 750-800 miljoner, säger Alsäter.

Har ni hållit er inom budget hittills?

– Ja, Med undantag av att antikvariska utgrävningar gjorde att vi fick betala 17 miljoner i stället för 10 i Forsvik förra vintern.

Landshövding Carl Fredrik Graf informerades i veckan om säsongens kanalrenovering av Göta kanalbolags vd Roger Alsäter.
Landshövding Carl Fredrik Graf informerades i veckan om säsongens kanalrenovering av Göta kanalbolags vd Roger Alsäter.
Göta kanal

Kanalen sträcker sig 190,5 kilometer mellan Mem vid Slätbaken och Sjötorp vid Vänern.

Initiativtagare till projektet var Baltzar von Platen.

Första spadtaget togs 1810 och kanalen invigdes 1832.

58 000 indelta svenska soldater och ett mindre antal ryska desertörer grävde på Göta. 

Tillsammans med Trollhätte kanal och Göta älv bildar Göta kanal en 390 km lång vattenväg tvärs genom Götaland.

Totalt har kanalen 58 slussar och den är Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna.

Källa: Wikipedia

Karta: Bergs slussar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!