Tar vardagen kål på oss?

Vad är meningen med livet? Vad är vägen till lycka? Det är frågor som alltid funnits och alltid kommer finnas i vårt medvetande. I den nuvarande samhällsmaskinen är arbetet den centrala punkten i våra liv. En grundbult för att människor ska kunna uppfylla sin mening med livet. Sina mål och drömmar. Men har arbetet blivit det som håller på att ta kål på oss?

14 mars 2016 08:39

En inrutad vardag som följer mönster och rutiner passar många. Det är enkelt att bara följa de redan uppkörda hjulspåren, enkelt att göra som grannen. Gå till jobbet, slutföra sina uppgifter, dricka kaffe och sedan kraschlanda hemma på soffan.

Det är enkelt att inte behöva tänka så mycket. Livet rullar på och vi har det bra. Samtidigt pekar många siffror på att vi inte mår så bra och att vi borde göra något åt det.

– I Sverige konsumerar tio procent av befolkningen antidepressiva mediciner. Både i Sverige och globalt har det ökat enormt mycket. Det har dubblerats på bara ett par decennier, säger Roland Paulsen som är doktor i sociologi vid Lunds universitet.

Vi skulle må bättre av att arbeta mindre. Det visar en undersökning från Karolinska institutet.

Roland Paulsen berättar att undersökningen kom fram till att när vi går i pension förbättras våra hälsotal motsvarande en föryngring på 10 år.

Jobbar vi för mycket? Går det att leva ett annan typ av liv? Många blir upprörda av tanken på att inte jobba. Skatten måste ju betalas till kollektivet. Pengarna måste in till hushållet. En som studerat mönstren i vårt samhälle och hur balansen mellan arbete och fritid påverkar oss är Lena-Karin Erlandsson. Hon är docent i arbetsterapi vid Lunds universitet.

Mår vi dåligt, Lena-Karin?

– Ja, många gör det. Det går jättebra ett tag, vi är effektiva på att proppa in så mycket som möjligt i våra liv. Ju bättre det går, ju mer inproppning sker. En vacker dag går det inte längre. Det är då man blir sjuk.

Lena-Karin menar alltså att våra oerhört späckade livspussel gör att vi mår dåligt. Inte att det enbart är arbetets fel.

– Många mår bra och tycker om att arbeta. Lönearbetet bekräftar din identitet. Det ger dig en social tillhörighet och du har en roll som de flesta andra i samma livsfas har. Det är en möjlighet till bekräftelse ganska enkelt. Du har ett antal uppgifter och kan du göra dem blir du bekräftad.

Samhället och vi själva befinner oss i sitsen att vi måste jobba för att kunna leva. För att kunna betala lånet på huset och bilen. Köpa en ny dator när den gamla drar sin sista suck, ge barnen den senaste smartphonen och snyggaste kläderna.

– Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle. Vi läser i tidningar, ser på tv och tittar på alla runt omkring.

Alla grannar renoverar och då kommer man på att man också vill göra det. Du får signaler från samhället att du måste göra allt det där, säger Lena-Karin Erlandsson.

Skaran som ifrågasätter den nuvarande samhällsmodellen blir bara större och större. Roland Paulsen är en av dem. Han är författare och doktor i sociologi vid Lunds universitet. 2010 gav han ut boken ”Arbetssamhället” som ifrågasätter synen på arbete i relation till det minskade behovet av arbete i samband med den tekniska utvecklingen.

– Jag tror att arbetet har destruktiva konsekvenser för hur vi mår.

Roland Paulsen fortsätter utveckla:

– Under senare år har vi har börjat prata om arbetets mening. Men i politiken händer det inte så mycket. Där är man överens om att vi ska skapa jobb och det är meningen med allt. Vi ska ha ”rätt till den här fantastiska otroliga gemenskapen” som egentligen bara är en hierarkisk tillvaro, säger han.

Om du frågar Lena-Karin Erlandsson tror hon att lösningen för att må bättre är att hitta en balans i tillvaron mellan arbete och fritid. Men det är väl en självklarhet? Inte för alla, enligt Lena-Karin.

– Det finns människor som vilar på arbetet. Det blir den enda tiden på dygnet som man får vara ifred på, säger hon.

De orden är något som tål att funderas på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!