Svensk Biogas, som är ett helägt dotterbolag till kommunägda Tekniska verken, driver sammanlagt tolv biogasmackar i Östergötland och Södermanland. Företagets vd Mattias Philipsson var på tisdagen förvånad över olyckan i Linköping.

– I branschen är vi förvånade. Något liknande har aldrig inträffat förut. Vi följer med stort intresse vad det här kan bero på.

Svensk biogas undersökte på tisdagen biogasmacken. Enligt vd:n finns det inget som tyder på att det uppstått något fel på anläggningen.

– Vi har sett till att den här pumpen är tömd och avstängd. Enligt våra system var det inga konstigheter med tankningen i sig. Med mycket stor sannolikhet är det något med bilen. Men det är för tidigt att dra några slutsatser.

Bilen som tankades i samband med explosionen är en Volkswagen Touran av 2007 års modell. Det var bilens ena gastank som exploderade.

– Personal från Volkswagen är här nu och jag vet att det är folk på väg från Tyskland som ska titta på vad som kan ha hänt, säger Mattias Philipsson.

Vad vill du säga till bilägare som känner oro för att tanka biogas efter den här händelsen?

– Jag tycker inte det finns någon anledning att känna oro. Men vi tar det här på största allvar och kommer att ha en dialog med Volkswagen. Jag förutsätter att man sätter högsta fart på den här utredningen.

Transportstyrelsen har nyligen skickat ut brev till gasbilsägare som har gastankar som är äldre än 15 år. De uppmanas att antingen byta ut gastanken eller ta bort gasdriften. Bilägare som inte vidtar några åtgärder riskerar i förlängningen körförbud.

– Äldre gastankar kan börja läcka, säger Lars Rapp, utredare på Transportstyrelsen och fortsätter:

– Jag har inte hört talas om någon liknande explosion tidigare och vi kommer att följa det här fallet.

Biogasmacken vid Gumpekulla, som är utrustad med fyra pumpar, kommer att var stängd i avvaktan på vidare utredning.

– Vi öppnar inte förrän vi vet att den funkar, säger Mattias Philipsson på Svensk biogas.