Den 6 november 2017 fick en väktare syn på två män i centrala Linköping. Väktaren tyckte att det var märkligt att en av männen bar på en påse från butiken Jula – en butik som inte finns i centrum. Väktaren började följa efter männen och iakttog dem inne på Intersport på Nygatan när männen visade intresse för byxor. Männen lämnade butiken – utan att butikslarmet utlöstes. Väktaren misstänkte dock att männen kunde ha stulit något eftersom det fanns en tom galge kvar i en provhytt.

Väktaren började följa efter duon – som dock snart började springa och hoppade ombord på en buss. Väktaren hoppade på samma buss och kontaktade polisen. När en av männen – en 23-åring – var i färd med att hoppa av bussen ingrep väktaren. Det visade sig att 23-åringen hade med sig en preparerad kartong och ett par stulna byxor, värda 1 599 kronor. Kartongen var inlindad i 20 lager med aluminiumfolie. Kartongen hade även ett yttre lager av presentpapper.

Polisen genomförde senare ett test och det visade sig då att det gick att passera en larmbåge med en larmad vara utan att larmet utlöstes.

Artikelbild

| Kartongen såg ut som en present.

23-åringen har nu åtalats för stöld. I förhör har han nekat till brott och lägger skulden på den okända man som var i hans sällskap den aktuella dagen.

– Jag har inte gjort någonting, säger 23-åringen i förhör.

Åklagaren har inför rättegången i Linköpings tingsrätt yrkat att den preparerade kartongen ska förverkas.