Satsar flera miljoner – på nya Vinterljus

Nu är det klart att Vinterljus kommer tillbaka. Kommunen satsar 4 miljoner kronor på att lysa upp Linköping i juletid.

Engelska skolan som det såg ut i samband med Vinterljus.

Engelska skolan som det såg ut i samband med Vinterljus.

Foto: Karl Magnus Ericson/Arkiv

Linköpings kommun2019-09-20 13:50

Mellan 2005 och 2015 var Vinterljus ett återkommande inslag i Linköpings stadsbild. Konstnärer och ljusdesigners fick i uppgift att göra installationer för att lysa upp den mörka årstiden. 

Under de tre senaste vintrarna nöjde sig dock kommunen med att utöka den vanliga julbelysningen med bland annat djurfigurer – vilket fick somliga att tala om kitsch och smaklöshet.

Nu återupptar dock kommunen traditionen med Vinterljus – och årets tema blir rörelse. 

– När vi lade ner Vinterljus så hade det blivit lite slentrian över det hela. Men Vinterljus tillförde verkligen någonting, inte minst den sociala samvaron, säger Muharrem Demirok (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. 

Samhällsbyggnadsnämnden har avsatt 4 miljoner kronor och nu står det klart att det blir såväl svenskt som internationellt deltagande. Följande konstnärer och ljuskreatörer har kommunen skrivit kontrakt med: Forum Ljubljana från Slovenien, Lux från Frankrike, Media interactive design från Spanien, Ocubo från Portugal, Op:Ed från USA samt Martijn van den Bosch från Sverige. 

Vinterljus pågår mellan den 13 och den 26 december och kommer att kunna beskådas i området kring domkyrkan, slottet och Stora torget.

– Flera internationella ljuskreatörer kommer hit med sina verk och vi känner att detta kommer bli något extra, och väldigt varierat, säger projektledare Elna Hammarström, på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, i en kommentar.

Även kommunägda Tekniska verken kommer att ta fram installationer. 

Efter tre år återkommer Vinterljus till Linköping. Bilden visar en tidigare ljusinstallation i Trädgårdsföreningen.
Efter tre år återkommer Vinterljus till Linköping. Bilden visar en tidigare ljusinstallation i Trädgårdsföreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!