Projekt ska ge tiggarna jobb

Stadsmissionen har startat ett projekt för att förmedla jobb till tiggande EU-migranter.

13 april 2015 15:09

Med stöd av sju miljoner kronor från Postkodlotteriet har stadsmissionerna i Uppsala, Stockholm, Skåne och Linköping startat ett gemensamt projekt "EU-migranter som resurs".

– Vi vill hjälpa människor att hitta alternativ till tiggeri, förbättra deras försörjningsmöjligheter och öka deras egenmakt, säger Tove Franzson som är samordnare för projektet.

I projektet ingår att EU-migranterna ska få viss utbildning, till exempel i svenska, och få hjälp att söka jobb på arbetsförmedlingen. Men framför allt vill man vara en förmedlande länk mellan företagare som behöver arbetskraft för en kortare period, och EU-migranter som letar efter jobb.

– Det kan handla om trädgårdsarbete, jobb i lantbruket eller något som behöver målas. Lönen ska vara avtalsenlig eller däromkring. Vi accepterar inga svartjobb och vill inte ägna oss åt lönedumpning, fortsätter Tove Franzson.

Helst vill man förmedla jobb hos privatpersoner också, men då uppstår svårigheter med vem som ska vara arbetsgivare. Det finns tankar på att låta Stadsmissionen bli arbetsgivare, men det är inte klart än.

– Nu söker vi företagare som vill ha hjälp med något, och samtidigt vill göra en insats för utsatta människor, säger Malin Nylén som är projektledare i Linköping.

Vad säger ni till människor som tycker att jobben borde gå till svenska ungdomar i stället?

– Svenska ungdomar kan språket, har utbildning och är inne i samhällssystemet. De här människorna har ingenting sådant, de står utanför samhället trots att de är EU-medborgare. Då kan jag tycka det är bra om någon företagare vill erbjuda dem några dagars arbete, säger Malin Nylén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Sievers