De två politikerna har bjudit Linköpingsbor att komma till Ingeborgs bageri på fredag och stödfika utanför medan de spelar in programmet.

– Det har pratats mycket om konflikten mellan ett företag och ett fackförbund. Vi vill dock visa människorna bakom företaget. Vi ska prata med SemaMehdi som är delägare och som jobbar på bageriet, säger Muharrem Demirok.

Konflikten mellan Livs och Ingeborgs bageri har pågått sedan mars och har slutat med att Livs har lämnat in en stämningsansökan på 650 000 till Arbetsdomstolen. Muharrem Demirok och Christian Gustavsson har vid flera tillfällen under konflikten uttalat sitt stöd för företaget.

Artikelbild

– Oavsett vad man tycker om kollektivavtal så har Livs reagerat för hårt. Vi ska prata med SemaMehdi om hur hon upplever den här situationen och hur konflikten har påverkat henne, säger Muharrem Demirok.

Medan han och Christian Gustavsson spelar in poddavsnittet inne på bageriet hoppas de två på en folkfest ute.

– Jag hoppas att Linköpingsbor ska visa solidaritet med sina medmänniskor. Det kan ses som en kombination av en nykter afterwork och en stödgala för den som drabbats av facket.

Solidariteten i all ära men det hela handlar även om ideologi.

Artikelbild

– Vi är lite ideologiska också. Det känns orimligt att Livs som är en stor organisation sätter i gång allt man kan mot ett litet företag. Facket vill visa att det står för sina fackmedlemmar, det är bra. Men vad händer med människan som har ett litet företag? Här är rollerna de omvända, säger Muharrem Demirok.

Han anser att den anställdas rättigheter är minst lika viktiga och att det är bra med kollektivavtal.

­– Men med Livs agerande mot bageriet riskerar man att få tre arbetslösa istället för en om företaget går i konkurs. Det är det vi vänder oss emot.

Avsnittet spelas in kl 16.30 på fredag och kan sedan höras på Demiroks och Gustavssons podd som heter #lkpgpodd.