Området har hittills bebyggts med 880 bostäder och inom några år är den första etappen helt färdig. Under torsdagskvällen hade ungefär 60 gäster bjudits in för att fira Vallastaden 2017.

– Vi ska tacka alla de som varit aktiva under bo- och samhällsexpot och som bidragit till den stora succé som vi hade här i september, säger Kristina Edlund.

Det som var mässområde drar fortfarande besökare. Under maj har det kommit grupper varje dag för att få en guidning, det är tyskar, italienare och finländare som vill se hur svenskarna bygger.

Artikelbild

| Socialdemokraterna Elias Aguirre och Kristina Edlund berättar om fortsättningen för stadsdelen Vallastaden.

Elias Aguirre är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och för att manifestera att tempot i bostadsbyggandet ska hållas uppe så passade han på att presentera de planer som finns för resten av stadsdelen.

Det ska bli ytterligare mellan 2 000 och 5 000 bostäder.

Exakt hur många det blir kommer att klarna vart efter detaljplanerna blir klara – antalet bostäder beror bland annat på hur höga husen blir. Det första som ska hända är att kommunen tar fram ett idéprogram och det dröjer 4–5 år innan etapp 2 av Vallastaden påbörjas.

Elias Aguirre gissar att det dröjer minst 15 år innan området är helt färdigt.

Artikelbild

| Elias Aguirre (S) kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad gillar det han ser i Vallastaden.

– Vallastaden är en stor framgång. Vi hade en fantastiskt expo här i höstas. Vi satte upp ett mål och vi klarade av att bygga en färdig stadsdel, men det här är bara första steget i att bygga ihop universitetet med staden. Nu vill vi visa att vi jobbar aktivt med nästa steg, säger Elias Aguirre.

När dessa planer presenteras under torsdagen är både Kristina Edlund och Elias Aguirre nöjda, men det fanns en tid när mässan orsakade politiskt bråk. Det var den förra majoriteten i Linköping, Alliansen, som påbörjade projektet och då var Socialdemokraterna i opposition.

I mars 2014 krävde de till och med att alla planer på en bomässa skulle skrotas.

– Då såg vi att det var för lite pengar avsatt och vi såg att tidplanen inte höll, men efter våra krav så sköts mässan fram ett år, säger Kristina Edlund.

Vid den här tiden var det hennes företrädare Lena Micko som var kommunalråd i opposition och det stämmer att mässan sköts fram och att det sköts till mer pengar. Men när det beslutet fattades i kommunstyrelsen i mars 2014 så vidhöll Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att planerna på en mässa skulle läggas ner.

Däremot var de hela tiden positiva till att bygga stadsdelen.

Här kan du läsa hur det gick för dem som byggde.