På lördag släcks Linköping ned

På lördag är det dags. Då släcks delar av Linköping ned. För miljöns skull.

22 mars 2017 07:30

Earth hour arrangeras för elfte gången och i Linköping gör några av kommunens bolag och andra aktörer gemensam sak och släcker ned olika byggnader mellan klockan 20.30 och 21.30.

Lejonfastigheter som deltagit i manifestationen sedan 2009 drar ur kontakten vid Sporthallen, Saab arena, Stora teatern, Stadshuset, Stifts- och landsbiblioteket och Stångs magasin.

Det är fasadbelysningen eller delar av belysningen på fastigheterna som kommer fimpas.

Eva Gustavsson, vd-assistent på Sankt kors fastighet AB, uppger att man släcker ned vissa partier av Mjärdevi center.

– Vi har valt skyltarna på taket. Belysningen utanför byggnaden kommer vi av säkerhetsskäl att ha tänd som vanligt, säger hon.

Lana Brunell, pressansvarig på Tekniska verken berättar att bolaget den här gången koncentrerat sig på Gärstadverken, Järnvägsparken och vattentornet.

– Det är väl synliga objekt för allmänheten och det känns självklart för oss att vara med på en sådan här grej, säger hon.

Men allt blir inte svart under miljömanifestationen.

Klockan 19.30 sprakar det loss med en eldshow i Domkyrkparken.

Efter det väntar panelsamtal i Domkyrkan med professor Björn-Ola Linné, kommunalråd Rebecka Hovenberg (Mp), domprost Peter Lundberg och Tomas Eklund, klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen.

Kvällen avslutas med sång och musik där Lana Brunell framträder tillsammans med pianisten Henrik Adelsköld, när Domkyrkan släckts ned.

Ifjol, när Earth hour fyllde tio år, slogs ett nytt globalt rekord med nära en miljard människor i 178 länder som deltog i manifestationen.

Earth hour

Earth hour är en internationell kampanj som uppmanar hushåll och företag att under en timme i första hand släcka belysning och om så önskas även stänga av icke-nödvändiga elektriska apparater för att uppmärksamma klimatfrågan.

Kampanjen sker årligen under den sista lördagen i mars eller veckan innan om påsken infaller sista helgen.

Earth hour är en visuell signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar.

Kampanjen drivs av Världsnaturfonden.

Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Johansson

Ämnen du kan följa