"Osund kultur inom Sverigedemokraterna"

Inom Sverigedemokraterna råder ett maktspel och en osund föreningskultur. Det uppger Klas Ahlberg som skäl till att hoppa av partiet.

Inte längre en del av partiet. Klas Ahlberg valde i veckan att säga upp sitt medlemskap i Sverigedemokraterna och säger att det råder maktspel och osund kultur inom partiet.

Inte längre en del av partiet. Klas Ahlberg valde i veckan att säga upp sitt medlemskap i Sverigedemokraterna och säger att det råder maktspel och osund kultur inom partiet.

Foto: Sverigedemokraterna

Linköpings kommun2019-09-19 14:54

– Man ser en tydlig vänskapskorruption inom Sverigedemokraterna i östgötadistriktet och föreningarna. Det här är vad det handlar om egentligen. Allt annat som sägs är retoriska finter, säger Klas Ahlberg.

På onsdagen berättade vi att Klas Ahlberg, genom en publicering på sin Facebooksida, gjorde offentligt att han lämnar Sverigedemokraterna. Då vi fick kontakt med Ahlberg under torsdagen utvecklade han sina skäl till avhoppet:

– Det som pågår inom partiet är inte olagligt men extremt olämpligt. Jag har vänt mig mot det här men det har inte tagits väl emot, säger Klas Ahlberg.

Klas Ahlberg var gruppledare för Sverigedemokraterna i Linköping tills i juni, då han avsattes och ersattes av nuvarande gruppledare Chris Dahlqvist. Ahlberg har i tidigare intervjuer sagt att han stått för kompromissvillighet, medan andra falanger inom SD vill se en mer konfrontativ och hårdför partipolitik.

Efter sitt avhopp säger Klas Ahlberg nu att det finns en vänskapskorruption inom östgötadistriktet där distriktets ordförande, Jan Svensson, flera föreningsordförande och även andra personer sitter på flera stolar samtidigt vilket leder till utnämndanden av personer som inte har avvikande åsikter i någon fråga.

– Man kan diskutera om det är bra eller dåligt. Jag ser att de i ledande positioner vill ha full kontroll över vad som händer i partiet. Det handlar om maktspel, hävdar Klas Ahlberg.

Han tar som ett exempel att Jan Svensson, ordförande för SD-distriktet i Östergötland, samtidigt sitter i valberedningarna för föreningarna i Linköping och Norrköping. Även de båda föreningarnas ordförande sitter i andra föreningars valberedningar.

– Jag tycker att man måste separera valberedning, styrelse och de politiska ledningarna, det måste vara olika personer, säger Ahlberg.

Hans uppfattning är att styrningen mot en mer konfrontativ och hårdare politik råder i östgötadistriktet men också återfinns i partiet nationellt.

– Det är inte den officiella bilden av partiet utåt, ännu, säger han.

Klas Ahlberg har en plats i Linköpings kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat. Efter sitt avhopp kommer han att sitta kvar som politisk vilde och rösta som han finner lämpligt i varje fråga.

– Det känns mest ärligt, ett sätt att ta ansvar för alla de som har röstat på mig. Den politik som SD annars hade bedrivit hade inte varit den som jag har stått för i valrörelsen, och fått folk att rösta på, säger Klas Ahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!