Ökad säkerhet inför Valla rave

Tusentals människor som dansar tillsammans under bar himmel. Det är konceptet bakom gratisfestivalen Valla Rave, som i år hoppas slå förra årets publikrekord på dryga 5 000 besökare.

9 september 2016 14:25

Det blir femte året som det arrangeras utomhusrave i Valla friluftsområde. I år är kommunen med och anordnar, men från början var det ett mer inofficiellt evenemang.

– Första året ställde vi bara ut ett par högtalare i Vallamassivet och skapade ett Facebookevent. Uppslutningen var över förväntan, 1 200–1 500 människor dök upp, säger Omed Saeid, ordförande för föreningen Valla Skivgarde som står bakom festen.

Området som används ramas in av skogen och höjden, på ett sätt som ger en särskild känsla för den som dansar.

– Att det är så nära universitetet är också en fördel. Även om festivalen är öppen för alla är det många studenter som kommer. Det här är den första stora festen efter nollningen, säger Omed Saeid.

Förra årets publiksiffra uppskattades till drygt 5 000 personer. Men vad exakt musiken som spelas kallas för är lite svårt att slå fast. Antalet subgenrer är många inom rave och techno.

– Vi kallar det för nischad elektronisk musik. Det är ravemusik, bland annat hard style, sådant som du aldrig skulle höra på en vanlig nattklubb. Det är en helhetsupplevelse, att kunna dansa under bar himmel med ett state of the art-ljudsystem som används av några av landets största festivaler, bland annat Bråvalla, säger Omed Saeid, som själv är en av alla dj:s som spelar under natten.

Även den visuella upplevelsen är viktig för rejvaren. Med speciellt ljussystem ska Vallaskogen lysas upp – dels för att skapa en effekt, men även för att höja tryggheten på området.

– Det blir väldigt effektfullt, vi kommer att använda led-lampor som skiftar i ett dynamiskt ljus. Men det ger även en höjd säkerhet. Med tanke på vad som skett på festivaler i år vill vi förebygga övergrepp och sexuella ofredanden så gott det går. Vi kommer också att ha ordningsvakter för första gången och har rätt att avvisa personer om det skulle bli några problem, säger Omed Saeid.

Valla Rave är helt gratis och Valla Skivgärde använder allt överskott under ett år till festivalen. Men pengar till arrangemanget fås även in genom försäljning av speciella tygmärken till overallen samt glowsticks och neonfärg som lyser upp när uv-ljus riktas mot den dansande folkmassan.

– Vi hoppas kunna nå ut till en ännu bredare publik och kommersialisera den här musiken. Alla är välkomna, oavsett etnicitet, bakgrund eller sexualitet. Det är ovanligt att en så här stor fest är helt gratis. Det blir heller ingen köhets, man förbinder sig inte att gå när man inte behöver köpa biljett. Vissa fester på universitetet behöver studenter köa i timmar till, säger Omed Saeid.

På huvudscenen kommer modernare musikgenrer att spelas och på en mindre sidoscen det som brukar benämnas som traditionellt rave.

– På main stage kommer det att spelas energisk nischad musik. På dark stage, som står lite till höger, blir det i stället smalare: psytrance, techno, hardcore, med andra ord: traditionell ravemusik. Vi har märkt att de riktiga rejvarna tyckte att det var lite för lamt och kommersiellt tidigare år. Nu kör vi i stället på två scener med ungefär hundra meters avstånd emellan.

Valla Rave pågår under fredagen den 9 september från 19–03.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!