Nu är häftiga "raketen" på plats i Linköping

Sugen på att teleportera dig till en annan planet? Besök i så fall Visionsraketen i Mjärdevi. Där är det möjligt. Fast bara i fantasin...

Nu är Visionsraketen i Mjärdevi på plats. Konstnären Hanna Stahle omges av Eva Ankarberg och Lars-Ove Östensson i "teleportören".

Nu är Visionsraketen i Mjärdevi på plats. Konstnären Hanna Stahle omges av Eva Ankarberg och Lars-Ove Östensson i "teleportören".

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-11-14 18:00

Visionsraketen är en konstinstallation som nu är på plats utanför Mjärdevi center.

– Tänk dig en slags teleportör. Gå in, slut ögonen och använd fantasin. Du kan hamna var som helst, säger konstnären Hanna Stahle som skapat installationen på uppdrag av fastighetsägaren Sankt Kors.

Torsdagens invigning blev ett första test av den robusta pjäsen.

– Jag funderade lite kring miljön i Mjärdevi. Här finns mycket teknik och framtidsvisioner. Men det är inte alltid goda idéer dyker upp när man sitter vid skrivbordet. Kör man fast, ta en promenad till raketen. Plötsligt kan det hända grejer, fortsätter Hanna Stahle och småskrattar.

Lars-Ove Östensson, konsthallschef vid Passagen, fortsatte i det fantasifulla spåret i avslutningen av sitt tal:

– Jag ser filmerna Star Trek framför mig. Där kan folket "stråla" sig fram mellan planeter och rymdskeppen. Så jag säger väl bara, "Beam me up"...

Eva Ankarberg, kommunikationschef på Sankt Kors, uppger att fastighetsbolaget aktivt arbetar med att smycka deras miljöer i Linköping med olika former av konstverk, en satsning som sker i samarbete med Linköping offentlig konst.

– Det är ett viktigt inslag i stadsmiljön, oavsett var någonstans man befinner sig, säger hon och fortsätter:

– Förra året installerades en rymdsten på andra sidan Mjärdevi center av konstnären Jonathan Josephsson. Är man lite fantasirik kan man kanske tänka sig att de här verken kommunicerar med varandra på något sätt.

Visionsraketen på ena sidan av Mjärdevi center står nu klar att ta emot besök
Visionsraketen på ena sidan av Mjärdevi center står nu klar att ta emot besök
Karta: Mjärdevi Center
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!