Abiturientbalen har blivit ett lika säkert sommartecken som grillkvällar, humlor och kvällsdopp. Lördagens bal för Folkungaskolans och Berzeliusskolans elever var årets första av totalt tre baler. Som brukligt började dagen med fotografering vid Stångån. Det är femtonde gången Joachim Falk, med företaget JFalk, fotar balpar. På flera ställen sitter skyltar med budskapet "Endast balpar innanför avspärrningarna" för att förhindra att nyfikna föräldrar med egna kameror smiter in och stör arbetet. Tempot är högt och glatt. Instruktioner hojtas till balparen: "Visa mig lite tänder", "Var lite galen!", "Nästa!". Joachim är nöjd med dagens fotoväder.

– Den molnfria, blåa himlen skapar ett jämnt och fint ljus.

Innan uppvisningen är stämningen uppsluppen. Många av balparen fruktar den sista dansen Guld och Silver och särkilt momentet kedjan – där balparen ska korsa varandra i ett kedjeliknande mönster och byta partners.

Artikelbild

| Myra Gustafsson Holmström och Emma forsberg är laddade. Emma dansade med sin pojkvän förra året. – I år är det hans tur att bli "inhyrd" av mig.

– Det är en dans med många olika steg. På träningarna har jag haft lite svårt att hitta rätt person i kedjan. Men det ska jag lyckas med i eftermiddag, säger Christian Sjösvärd.

Och viss lyckades de. Klassiker som "An der schönenblauendonau" blandades med överraskningsdans till toner av Avicii. Efter picknick i Trädgårdsföreningen går balparen rännstensgång genom stan. Glada, svettiga – och lättade över att kedjan i Guld och Silver är avklarad.