Få koentusiaster hade undgått att Christer Samuelssons dyrgripar till kor skulle utauktioneras 17–18 maj på Juby Gård i Askeby. Hundratals besökare var på plats och intog punktligt halmläktaren när tillställningen skulle dra igång.

Utroparen Stig Arne Johansson sökte med skarpt öga över folksamlingen för att se vem som viftade med den tjocka kokatalogen som innehöll riktiga släkthistorier om de 300 kor som skulle säljas. Tusenlapparna accelererade i rask takt och när klubban slog i bordet var prislappen emellanåt uppe i över 40 000 kronor.

– Det är roligt, en del har åkt ända från Luleå och hit, säger gårdsägaren Christer Samuelsson som både var glad och lågmäld under auktionens andra dag.

Artikelbild

| Christer Samuelsson var glad över att hans kor såldes till så höga priser, men mest för kornas skull: - Då vet jag att de får det bra.

Dagen innan hade alla djur som ropats upp fått en ny ägare och ingen hade behövt gå till slakt.

– Man önskar ju att de som tar över djuren fortsätter med det avelsarbete som man har lagt ner på djuren, säger Christer Samuelsson.

Vi har tidigare berättat om hans beslut att sälja sitt 40-åriga livsverk där han avlat fram mjölkkor och där inte vilken tjur som helst fått äran att sprida sitt genetiska arv. Varje ko har sitt ursprung noga dokumenterat och den som är en riktig konörd förstår därför varför Christer Samuelssons kor kräver en fet plånbok.

– Den dyraste kon gav de 52 000 kronor för i går, då vet jag att de får det bra.

Artikelbild

| - Man får tänka sig för så man inte kliar sig på näsan under auktionen, då kanske man har köpt en ko i onödan, säger Eric Taberman, 35 år, en av de anställda på gården.

Under auktionens första dag såldes 200 djur. För dagen är det de yngre djuren som ska säljas. Men helt slutråmat kommer det inte att vara på Juby Gård.

– Vi ska ha kvar gården och ha lite köttdjur, säger Christer Samuelsson.