Misstänkt domkyrkovandal åtalas

En 21-årig man anklagas för att ha klottrat på domkyrkan i Linköping. Nu har han åtalats för skadegörelse.

27 maj 2019 12:30

På lördagsmorgonen den 2 februari i år tog domprosten Peter Lundborg som vanligt en promenad runt domkyrkan. Han upptäckte då att någon hade roat sig med att klättra på katedralens sydfasad. Svarta bokstäver täckte flera meter av fasaden.

– Domkyrkan är byggd i kalksten som suger åt sig färg. Det gör att det blir svårare att få bort klottret. Dessutom är det svårt att ta bort klotter när det är minusgrader, sade Peter Lundborg i en intervju strax efter upptäckten.

– Tack och lov händer det inte så ofta att det klottras på domkyrkan.

Nu har en 21-årig man åtalats för att ha legat bakom klotterattacken, som enligt åklagaren skedde någon gång mellan den 1 februari och den 2 februari. 21-åringen krävs på 2 000 kronor i skadestånd av domkyrkoförsamlingen.

21-åringen, som i förhör har gjort vissa medgivanden men säger sig ha svaga minnesbilder, åtalas även för att ha klottrat på fasaden till medborgarkontoret i Berga. Detta brott ska ha skett under samma tidsperiod som klotterattacken mot domkyrkan. Dessutom åtalas 21-åringen för att ha klottrat i en vägtunnel och på en busskur på Söderleden den 1 februari.

Utöver de tre fallen av skadegörelse åtalas mannen även för en lång rad av bedrägerier på nätet. Enligt åklagaren bjöd 21-åringen ut varor – i huvudsak datortillbehör – på Facebook. Varorna levererades aldrig och 21-åringen ska ha tjänat drygt 20 000 kronor på sin brottsliga verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa