Misslyckad integration ger SD framgångar i Skäggetorp

Omar Mohammed och Abdul Kadir Mohammed är egenföretagare i Linköping. Corren träffade dom i Skäggetorps Centrum, en plats där diskussionen om rasism och segregation är en del av verkligheten och vardagen.

15 september 2014 11:15

I Skäggetorp finns fem valdistrikt där Sverigedemokraterna fick mellan 11,0 och 19,1 procent. Totalt lades 626 röster på Sverigedemokraterna.

I går kväll följde de valvakan noga och resultatet var nedslående.

De är besvikna över att Fi inte kom in i riksdagen och är oroade över utvecklingen.

– Det är skandal att Sverigedemokraterna är Sveriges tredje största parti, säger Abdul Kadir Mohammed.

Omar Mohammed instämmer men säger samtidigt att båda blocken har misslyckats med sin invandringspolitik. Bristen på jobb och bostäder är ett problem som skapar motsättningar och frustration. Misslyckandet i svenskundervisning för invandrare (SFI) är också ett stort problem, säger han.

– Det finns många som bott i Sverige i tio år utan att kunna svenska. Språket är kärnan till att komma in i ett samhälle och det har inte funkat, säger Omar Mohammed.

Det kommer fler och fler flyktingar till Europa och det tror Abdul Kadir Mohammed och Omar Mohammed kommer leda till mer rasism. De tycker båda två att Socialdemokraternas vinst i valet är positivt, men ser också stora hinder för Stefan Löfvens regeringsbildande. Omar Mohammed ser gärna ett samarbete mellan blocken och blev frustrerad när Annie Lööf inte var öppen för samarbete. Förhoppningsvis kommer Folkpartiet ta ansvar mot rasismen och samarbeta med Socialdemokraterna, säger han.

– En bra regering skall vara i majoritet och då måste blocken sträcka ut en hand till varandra. Annars kommer Sverigedemokraterna att få vara med och bestämma. Vi måste stoppa de extrema grupperna i Sverige och förstå att invandring inte är negativt utan något man ska använda för positiva saker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olov Planthaber