Michael Cocozza: Sjukt sektliknande

"Moderaterna har en sjuk sektliknande partikultur där man inte tål avvikande meningar." Så kommenterar Michael Cocozza att han uteslutits ur Allianssamarbetet.

Michael Cocozza (L) går till hårt angrepp mot Niklas Borg (M) efter att ha uteslutits ur Allianssamarbetet.

Michael Cocozza (L) går till hårt angrepp mot Niklas Borg (M) efter att ha uteslutits ur Allianssamarbetet.

Foto: Annika Ekstedt, Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-17 13:10

Michael Cocozza (L) har i flera frågor gått emot partiets och Alliansens linje. Cocozza ville till exempel inte låna till simhallsbygget. Han var också emot nedskärningar i kommunens budget och han ville att arbetsmarknadsnämnden skulle satsa mer pengar på att sänka arbetslösheten.

Nu har han uteslutits ur Allianssamarbetet. Michael Cocozza firar i dag sin 60-årsdag och har avböjt en intervju, men kommenterar uteslutningen så här i ett mejl:

"Att bli 'utesluten ur Alliansen' har ingen praktisk betydelse. Jag behåller mina uppdrag men slipper gå på förmöten där M dikterar vad som ska vara Alliansens politik".

Cocozza går i mejlet till hårt angrepp mot Moderaterna. Han skriver att "Moderaterna har en sjuk sektliknande partikultur där man inte tål avvikande meningar". Han riktar också kritik direkt mot kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

"Återigen visar Niklas Borg prov på dåligt omdöme; först polisanmälan mot rektor och lärare på Katedral utan saklig grund och nu senast miljardlån för att fortsätta med aktiespekulationer. Han pratar om integration men är inte beredd att lägga de pengar som behövs. Förutsättningen för ett allianssamarbete var 500 jobb med lön till personer med försörjningsstöd. Hans ord om detta kunde man inte lita på."

Enligt Niklas Borg var de fyra styrande partierna överens om att utestänga Michael Cocozza från Alliansens möten.

– När man ingår ett samarbete mellan fyra partier för att styra kommunen så gör man upp vilka spelregler som ska gälla. Michael Cocozza har vid upprepade tillfällen brutit mot de spelreglerna, dessutom i principiellt viktiga frågor som rör budget, finansiering och ägarstyrningen av våra bolag. Det finns en gräns och den är passerad, kommenterar Niklas Borg.

Får man inte ha avvikande åsikter i Alliansen?

– Visst får man det. Vi har fyra partier med olika åsikter och det finns olika åsikter inom partierna. Men när vi förhandlat oss fram till en linje så är det den vi håller oss till. Det måste vara så om vi ska vara regeringsdugliga, säger Borg.

Kritiken mot honom själv vill Niklas Borg inte kommentera.

– Det får stå för honom. Jag konstaterar att vi har ett bra samarbete mellan partierna och mellan gruppledarna, och det tänker vi fortsätta att ha.

 Michael Cocozza sitter i kommunfullmäktige, arbetsmarknadsnämnden och styrelsen för Östergötlands länsteater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!