Massflykt hotar räddningstjänsten

Närmare 40 deltidsbrandmän vid Räddningstjänsten östra Götaland sa på måndagsmorgonen upp sig i protest. "Det är en infekterad historia", säger Jonas Wedlund, facklig företrädare.

22 december 2014 09:07

Bakgrunden är en tvist om befälsersättningen för deltidsbrandkåren. Enligt en av deltidsbrandmännen som har skrivit under uppsägningsblanketten har arbetsgivaren under en längre tid förhalat befälens bud. När saken såg ut att bli hängande över jul fick de anställda till sist nog.

Corren når Jonas Wedlund, platschef i Ljungsbro och facklig företrädare, per telefon på måndagsmorgonen. Han bekräftar att en massuppsägning hotar deltidsbrandkåren.

– Ja, det stämmer. Vi ska samlas på Lambohov nu, säger han.

Wedlund berättar att åtta av 18 deltidsbrandmän i Ljungsbro har skrivit under. Enligt uppgifter till Corren ska dessutom 36 personer – det vill säga samtliga anställda – i Vikingstad, Bestorp och Ulrika även ha signerat sina uppsägningar under helgen.

Jonas Wedlund förklarar:

– Det är en grej som har pågått ganska länge, ett år. Det är en infekterad historia, säger han.

I fredags skulle arbetsgivaren ha levererat ett besked, men återigen sköts ärendet på framtiden.

– Då sa vi "nu skiter vi i det". Nu vill vi ha svar. Vi jobbar inte gratis längre. Jag som platschef förlorar 2 500 kronor i månaden. Jag kan inte fortsätta jobba ideellt, säger Jonas Wedlund.

En av deltidsbrandmännen, som ber att få vara anonym, uppger att bråket om ersättningen bara var droppen som fick bägaren att rinna över. Samma person menar att problemen inom organisationen fortfarande är betydligt större än så.

"Detta är toppen på ett isberg. Jag känner att vi som deltidare inte kan bli behandlade sämre är så j-a trött på arbetsgivaren", skriver brandmannen i ett sms.

När Corren besöker Lambohovs räddningsstation strax före klockan 09 på måndagen vill arbetsgivaren varken bekräfta eller dementera uppsägningarna.

– Vi kommer inte ge några kommentarer alls innan vi informerar de egna leden. Det är mest schysst mot alla parter, säger stationschefen Fredrik Rask.

Däremot uppger han att samtal med platscheferna pågår.

– Jag har träffat mina platschefer, det är allt jag kan säga, säger Fredrik Rask.

Strax efter klockan 10 ringer Jonas Wedlund upp och berättar att ett 40-tal uppsägningar har lämnats över till arbetsgivaren. Även han påpekar att alltsammans egentligen handlar om ett sviktande förtroende.

– Missnöjet är stort mot ledningen. Det känns som de misstror oss, säger Jonas Wedlund.

Sammanlagt har Räddningstjänsten i östra Götaland 130 deltidsbrandmän.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!