Markägare döms till fängelse för skattefusk

En markägare i Linköping gjorde en vinst på 12,5 miljoner kronor när han sålde mark. Men han deklarerade inte vinsten för Skatteverket. Nu döms mannen till fängelse.

En markägare i Linköpings kommun sålde mark för 20 miljoner kronor. Men han deklarerade inte vinsten.

En markägare i Linköpings kommun sålde mark för 20 miljoner kronor. Men han deklarerade inte vinsten.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT/Christine Olsson/TT/Daniel Roos/TT

Linköpings kommun2019-10-17 12:00

Det var år 2015 som fastighetsägaren bestämde sig för att sälja en del av sin mark i Linköpings kommun. Marken såldes för 20 miljoner kronor och mannen gjorde en vinst på drygt 12,5 miljoner kronor. Men när han lämnade in sin inkomstdeklaration till Skatteverket redovisade han inte försäljningen.  

Det var först år 2017 som en handläggare Skatteverket började granska ärendet närmare. Det upptäcktes då att taxeringsvärdet för mannens fastighet hade minskat drastiskt. En kontroll visade att mannen hade sålt mark utan att redovisa det.

Genom att underlåta att redovisa affären uppstod en fara för att skatt felaktigt skulle undandras med närmare 3,4 miljoner kronor.  

En åklagare vid Ekobrottsmyndighete åtalade markägaren för grovt skattebrott. Åklagaren ansåg att mannen utöver att betala 3,4 miljoner kronor i skatt även skulle dömas att betala ett skattetillägg på närmare 1,4 miljoner kronor.  

Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekade markägaren till brott. Han kunde dock inte förklara varför han lät bli att deklarera vinsten. Han förklarade för rätten att han trodde att han skulle få ett "inbetalningskort" från Skatteverket. Han uppgav att han var medveten om att vinsten skulle beskattas. 

Linköpings tingsrätt anser att markägarens uppgifter är  "svävande" och har nu dömt honom för skattebrott. Med tanke på beloppets storlek rubriceras brottet som grovt. Mannen döms till fängelse i ett år. Han döms även att betala skattetillägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!