Man döms – kastade ner kvinna från balkong

Den 25-årige mannen kastade ner en kvinna från en balkong i Skäggetorp. Nu döms han för mordförsök till rättspsykiatrisk vård.

En 25-årig man döms för att ha försökt att mörda en kvinna genom att kasta henne från en balkong.

En 25-årig man döms för att ha försökt att mörda en kvinna genom att kasta henne från en balkong.

Foto: Arkivbilder

Linköping2019-11-19 16:26

Den 13 juni i år träffade 25-åringen av en slump en kvinna i 30-årsåldern i Skäggetorp. Kvinnan följde med 25-åringen till en lägenhet som han disponerade. Enligt kvinnan tog 25-åringen, utan anledning, ett struptag om hennes hals. Hon minns därefter endast att hon vaknade upp på sjukhuset. 

Genom vittnesuppgifter fick dock polisen snart fram uppgifter som visade att kvinnan hade blivit kastad från en balkong och därefter fallit cirka 7,5 meter till marken. Ett vittne hade till exempel hört när en kvinna skrek "nej" och hade därefter sett en "svart siluett" falla utanför fönstret. 

När polisen tog sig in i lägenheten stötte de på 25-åringen som gav sken av att sova. Han förnekade till en början att han ens hade träffat kvinnan. Under rättegången ändrade han dock sin historia och hävdade att han hade försökt att hindra kvinnan från att självmant hoppa från balkongen. 25-åringen hävdade också att han hade tagit ett tag om kvinnas nacke i ett försök att hindra henne från att hoppa. 

Linköpings tingsrätt tror inte på 25-åringens förklaringar och noterar bland annat att det fanns blod från kvinnan på flera olika ställen i lägenheten. Dessutom hade 25-åring blod på sina byxor som kom från kvinnan. 

Enligt domstolen tyder utredningen på att 25-åringen skadade kvinna med en kniv eller annat eggliknande föremål innan han kastade ner henne från balkongen. Rätten anser även att det framstår som uppenbart att 25-åringen omsorgsfullt städade lägenheten innan polisen anlände. Slutsatsen är att händelsen helt enkelt inte kan ha gått till på det sätt som 25-åringen påstod under rättegången och han döms därför mot sitt nekande för mordförsök.  

25-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han vid tiden för gärningen led av en allvarlig psykisk störning. Eftersom han fortfarande anses lida av en allvarlig psykisk störning överlämnas han nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

25-åringen döms även till utvisning. Med anledning av den "synnerligen allvarliga brottslighet" som han gjort sig skyldig till ska utvisningen inte tidsbegränsas, anser domstolen. 

25-åringen ska slutligen även betala drygt 140 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. I samband med fallet från balkongen fick kvinnan bland annat ett bäckenbrott som var potentiellt livshotande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!