M-politiker ger kollektivavtalet sitt stöd

Moderaten Jerry Broman skakar om fackmotståndarna i bagerikonflikten och stöttar idén med kollektivavtal. "Jag vet inte om det är så kontroversiellt", säger han.

26 mars 2015 14:53

Jerry Broman, moderatpolitiker och vice ordförande i bildningsnämnden i Linköpings kommun, har fått många partivänner att höja på ögonbrynen efter några inlägg på Facebook om bagerikonflikten på Hunnebergsgatan.

I ett debattinlägg skriver han: "Ni får ursäkta men en kanelbulle som är billig pga att bagaren inte få en rimlig lön eller en vettig pension lämnar i alla fall en bitter eftersmak i min mun."

Genast får han mothugg, bland annat om vem som avgör vad som är en rimlig lön; Jerry Broman själv eller facket?

Han förklarar vidare att: "Jag tycker bara att kotletten smakar bättre om jag veta att grisen levt ett gott liv och behandlats väl, att det känns bättre att köra en bil som inte spyr ut co2 och att kanelbullen blir lite trevligare om jag vet att bagaren kan leva på sin lön".

Varför gav du dig in i debatten på detta vis?

– Det här är ofta mer komplicerat än det kan verka när en konflikt blossar upp på kort tid. Det blir lätt för politiserat, säger han och verkar lite trött på uppståndelsen.

Han tycker att det allt för ofta blir så att politiska motståndare till S tar ställning mot och de som stöttar S är för utan att reflektera.

Hur villkoren ser ut på Ingeborgs bageri känner Jerry Broman inte till. Men om det sitter en klisterlapp i fönstret på till exempel en restaurang om att här finns det kollektivavtal ser han det som en signal för konsumenten att här är det justa villkor för dem som jobbar.

– Sen kanske inte kollektivavtal är det enda sättet att uppnå justa villkor, säger han. Men det är ändå en stämpel.

Egentligen är det inte så komplicerat, tycker han. Den som är överens med grunderna i arbetslinjen, med en politik som gynnar jobbskapande och en Arbetsförmedlingen som med morot och piska ska erbjuda folk jobb och med en risk att förlora A-kassan som påföljd för den som inte söker jobb, måste kunna acceptera kollektivavtalet.

– För då måste man ju ändå ha någonslags kvalitetssäkring på de jobb som man anvisar.

I Sverige har vi valt kollektivavtal för att reglera arbetsmarknaden, istället för lagstiftning. Det tycker Jerry Broman bör respekteras. Däremot kan han se andra sammanhang där det kan vara värt att kritisera facket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!