Linköpings tiggare får hjälp i sin hemby

Hjärta till Hjärta i Linköping planerar en stor hjälpinsats för att hjälpa tiggare i deras hemby.

– Det handlar om att de ska få makten att förändra sina liv, säger Rickard Klerfors på Hjärta till hjärta.

18 juni 2014 14:01

Taket buktar och det lilla rummet är fyllt av rök från den nyligen tända eldstaden. Det går inte att stå upprätt här. Men det gör inte så mycket för 33-åriga Lizie Milia. Hon sitter på den ena sängen i husets enda rum och tittar tomt framför sig. Fötterna dinglar ovanför jordgolvet.

– Hon kan inte gå, säger hennes mamma, 62-åriga Lizana som sitter på en liten pall i rummet.

Lizie är ett av Lizanas nio barn (hon har överlevt två) som inte gett sig av från Pauleasca till utlandet för att söka lyckan, eller i alla fall pengar.

– Jag skäms lite för att de tigger. Men det finns inget annat att göra, säger Lizana.

Många av invånarna i den drygt 400 hushåll stora byn har förlorat sina inkomstkällor, i den mån de haft någon. En vanlig försörjning tidigare var att knyta riskvastar och fläta korgar. Andra hade häst och vagn och kunde erbjuda transporttjänster. Ytterligare några har kroppsarbetat i skogen. Men korgarna ger inte mycket pengar, hästarna finns inte kvar och arbetet i skogen är oregelbundet.

Maria Tamas, 68, hade satt allt sitt hopp äldsta sonen som hade jobb i en fabrik. Men han sparkades ”för att han är zigenare”, säger hon.

– Folk här har fel uppfattning om oss. Det finns olika sorters zigenare, säger hon upprört.

Hon behöver pengar till ännu en magoperation.

– Därför skickade jag min son till Sverige.

Med hjälp från organisationen Hjärta till hjärta i Linköping, där sonen Nicolai Tamas hamnade, fick han efter ett tag jobb på en ekologisk sparrisodling och slapp då tigga.

Nu vill Hjärta till hjärta försöka hjälpa Pauleascaborna att skapa jobb på hemmaplan i stället. Organisationen fick tidigt kontakt med de romska tiggarna i Linköping och har hjälpt många med bland annat myndighetskontakter och hemresor, senast för föräldrarna till en änkling som blivit akut psykiskt sjuk och har sex barn att ta hand om.

Nyligen var Rickard Klerfors från Hjärta till hjärta i Pauleasca för att se hur de kan hjälpa på kort och lång sikt.

– Det handlar inte om att åka dit med kläder utan att de ska få makten att förändra sina liv själva, säger han.

Rickard Klerfors har själv bott elva år i Rumänien och talar språket flytande. Genom en rumänsk samarbetsorganisation har Hjärta till hjärta nu fått kontakt med kommunen som Pauleasca ligger i och ledningen där vill gärna förbättra situationen i byn.

Men det har visat sig vara svårare än vad han först hoppades. Planerna på ett stort EU-projekt fick snabbt skrotas när det uppdagades att byn anses vara en illegal bosättning och därmed omöjlig att söka EU-pengar till. Så dök en ny chans upp, där EU-pengar trots allt kunde sökas. Men då var ansökningstiden för kort.

– Vi kommer ändå att försöka göra det vi bestämt oss för, men det kommer att ta lite längre tid, säger Rickard Klerfors.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!