Knivmannen ville ha uppmärksamhet

Den 20-årige mannen ringde larmnumret och förklarade att han ville döda någon. Nu har han åtalats för att ha hotat sammanlagt åtta poliser i samband med ingripandet.

27 augusti 2018 16:30

Det var på kvällen den 9 augusti i år som den alkoholpåverkade 20-åringen ringde till SOS Alarm och utbrast:

– Jag vill ha ihjäl folk typ.

Polisen beordrades omedelbart till Vistvägen i Ramshäll. Det stod snart klart att 20-åringen gick omkring med två knivar.

– Man insåg direkt att det var något allvarligt som höll på att hända, säger en av poliserna som kom till platsen.

Poliserna vädjade upprepade gånger till 20-åringen att lägga i från sig knivarna. Utan framgång. Till slut valde de att spruta OC-spray i ansiktet på 20-åringen. När inte heller detta fick mannen att ge upp släpptes en polishund lös som bet 20-åringen i stjärten. En polisman berättar i förhör att han i denna situation blev attackerad av 20-åringen:

– När han blir biten får han smärtstimuli eller kanske en adrenalinkick som gör att han slår upp ögonen och tittar rätt in i mina. Då börjar han gå mot mig trots att han har hunden och NN (namnet på en polis) hängandes på sig. Han släpper inte min blick, säger polismannen och fortsätter:

– Han går tre eller fyra steg mot mig. Han är runt en och en halv meter ifrån mig med kniven i handen. Han sveper med kniven mot mig i huvud-halshöjd.

Polismannen – som i förhör säger att han var nära att hamna i en situation där han var tvungen att öppna eld med sitt tjänstevapen – lyckades avväpna 20-åringen genom att slå med sin batong.

20-åringen misstänktes inledningsvis för mordförsök men kammaråklagare Eva Kokkonen har nu valt att åtala honom för grovt olaga hot mot tjänsteman. Dessutom åtalas 20-åringen för att ha hotat ytterligare sju poliser.

Polisen har förhört en bekant till mannen som säger att 20-åringen under den aktuella kvällen hade talat med honom i telefon och sagt att han "skulle snitta" poliser.

20-åringen har i förhör erkänt att han gjort sig skyldig till olaga hot – men förnekar att det skulle röra sig om ett grovt brott.

– Min avsikt skulle aldrig vara att springa fram och hugga en polis, det skulle jag aldrig göra. Jag vet vad som hade hänt om jag hade försökt.

20-åringen, som sitter häktad i väntan på rättegång, har förklarat sitt agerande på följande sätt:

– Det var ju att jag mådde dåligt i stunden då jag drack och jag kände att jag ville ha uppmärksamhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa