Katedralskolan får ny högsta chef

Sju månader efter att Katedralskolans enhetschef avsattes, får skolan en ny chef. Han rekryteras från skolan i kvarteret intill.

Marcus Lindén byter arbetsplats från den ena gymnasieskolan i Vasastan till den andra, i slutet av december.

Marcus Lindén byter arbetsplats från den ena gymnasieskolan i Vasastan till den andra, i slutet av december.

Foto: Arkivbild/Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-17 12:45

– Det är en spännande utmaning att gå från rektor till enhetschef. Det är en fantastisk skola med engagerad personal och elever som är stolta över sin skola, säger Marcus Lindén, för närvarande rektor för naturvetenskapliga programmet på Berzeliusskolan och snart ny enhetschef för Katedralskolan.

I Linköping finns en skämtsam rivalitet mellan gymnasieskolorna. Hur ska du tackla den?

– Rivaliteten är mer ett kärleksfullt gnabb, som även finns på ett skämtsamt sätt bland oss i personalen. Men jag tror inte att det blir några problem, vi är många som har arbetat på båda skolorna, säger Marcus Lindén.

Marcus Lindén byter arbetsplats från den ena gymnasieskolan i Vasastan till den andra, i slutet av december. Personal och elever får en julavslutning där den nuvarande inhyrda enhetschefen Anita Silfver lämnar sitt konsultuppdrag och Lindén tillträder.

Katedralskolans tidigare enhetschef fråntogs sitt uppdrag i mars i år och ersattes av en konsultchef, efter att kommunledningen ansåg att förtroendet för honom var förbrukat. Enligt ett tips till utbildningsförvaltningens ekonomiavdelning förekom brister i redovisning och ekonomistyrning på olika nivåer på skolan. Kommunledningen lät göra en intern utredning som enligt ledningen visade på omfattande brister, och kommunen valde att göra en polisanmälan. Den åklagare som ledde utredningen valde att lägga ned ärendet då ingen brottslighet bland anställda hade upptäckts.

Efter arbetsrättsliga förhandlingar erbjöds den tidigare enhetschefen en tjänst som sakkunnig på utbildningsförvaltningen.

I maj annonserade Linköpings kommun efter en ny enhetschef till Katedral men fick för få sökande.

– Vi tyckte inte att vi hade tillräckligt många som matchade kravprofilen. För den här typen av tjänst vill vi ha ett urval på kanske 7-8 kandidater att börja med och det hade vi inte, säger skolchef Åsa Ridne.

Kommunen valde då att köpa hjälp från det rekryteringsföretag som man har ett ramavtal med.

– Jag blev kontaktad av rekryteringsbolaget. Jag ser fram emot att börja mitt nya arbete, säger Marcus Lindén.

Skolchef Åsa Ridne säger att hon nu är glad att de fackliga parterna, Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet, Vision och Skolledarförbundet står bakom arbetsgivarens val av enhetschef.

– Det är viktigt och känns väldigt bra att vi är eniga, säger hon.

Karta: Katedralskolan, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!