Listan, som ges ut av Språkrådet och Språktidningen, ger en bild av hur samhället och språket hänger ihop. I år har exempelvis fenomenet delningsekonomi, ett ord som fanns med på förra årets lista, gett upphov till flera nya ord.

– Ord som gigekonomi och egenanställningsföretag visar att vi går mot en utveckling där många fler blir sitt eget varumärke och att fler bygger sin karriär på att vara mångsysslare som hankar sig fram på olika frilansuppdrag, säger Anders Svensson, Språktidningens nyordsredaktör, i ett pressmeddelande.

Anders Svenssons favorit på listan är låneordet ghosta som innebär att man avslutar ett förhållande utan att ge ifrån sig livstecken.

Artikelbild

| Traditionell. Niclas Bergqvist, affärschef, använder sällan nya ord. – Barnen är utflugna och det är få unga på jobbet. De uttryck och ord jag använder har några år på nacken.

– Det har man naturligtvis gjort i alla århundraden men med sociala medier och mobiltelefoni blir det ännu tydligare om man blir utsatt, säger han och föreslår att ordet översätts till svenska spökdumpa. Pappafeminist i sin tur är en man som "anammar feministiska ideal efter att ha blivit far till en flicka".

När vi gav oss ut på stan var det få Linköpingsbor som kände till ghosta. Men många kunde gissa vad ordet pokenad betyder.

– Det måste ju ha någonting med de där pokémonen att göra, det hörs på ordet, säger Peter Gustavsson.

Helt riktigt, en pokenad är en promenad där man spelar Pokémon Go. Peter Gustavsson håller sig, tillsammans med sin Ulla Gustavsson, uppdaterad på nya ord genom att lösa korsord.

Artikelbild

| Nyordsskapare. Amanda Jonasson och Nadja Henriksson har uppfunnit ett eget ord.

– Fast jag förstod inte vad Peter menade när han skrev GJ & GNÅ till mig. Det betydde tydligen God Jul och Gott nytt år, skrattar Ulla.

En annan tydlig språktrend är att flera ord med anknytning till miljön och kretsloppstänk tagit sig in på listan. Ord som lånegarderob, ett ställe som lånar ut kläder, och matsvinnsbutik, en livsmedelsaffär som säljer varor som annars skulle ha kasserats, finns med på listan.

Artikelbild

| Process. Patrik Kilander, säljare: – Många nymoderna ord säger mig ingenting. Men jag har inget emot att det kommer nya ord, språket är en process som hela tiden är under utveckling.

– Ganska många tänker mer kretsloppsartat. Ett annat ord på listan är proteinskifte som står för att man går över från köttprotein som belastar klimatet ganska hårt till att istället äta mer grönsaker, säger Anders Svensson.

Linköpingsborna Nadja Henriksson och Amanda Jonasson använder inte bara sig av nya ord, utan hittar även på egna.

– Vi kom på ordet "Vider", vilket är en person som är vidrig. Men det säger man inte direkt till någon, utan används mer när man pratar om någon. Hela vår skola använder det nu.

Vem vet, kanske kan "Vider" sprida sig, och hamna på nästa års nyordslista?