För en asylsökande kan 18-årsdagen innebära en drastisk förändring. Du är inte längre ett barn utan vuxen och din boendesituation är inte längre socialtjänstens ansvar. För många betyder det att man på födelsedagen tvingas packa ihop alla sina tillhörigheter och flytta till från ett boende eller ett familjehem till ett av migrationsverkets boenden, ofta på en annan ort.

– Jag har elever som blir förändrade av detta. De blir väldigt ledsna, nästan apatiska. Jag som lärare kan inte göra mitt jobb, de är så trötta att de inte är mottagliga, säger Agneta Isacsson.

Agneta arbetar som gymnasielärare i biologi och idrott på språkintroduktionsprogrammet på Berzeliusskolan i Linköping. Där har hon elever som från en dag till en annan bedömts vara vuxna och fått flytta till Migrationsverkets boende i Åtvidaberg.

Artikelbild

| Lärare. Som lärare ser Agneta Isacsson hur hennes elever påverkas av att flyttas till vuxenboenden.

– De får inga egna rum utan en säng i ett rum med många andra. En pojke berättade att han inte kan sova för att de andra sitter uppe och snackar långt in på nätterna. Han är så trött och ledsen, allt som var bra togs ifrån honom. Det är hemskt att se, och han är inte den enda, säger Agneta Isacsson.

Migrationsverkets boenden finns inte på alla Sveriges orter och du har inte rätt att välja vilken ort du ska bo på. Många skickas långt bort även om de byggt ett liv på en annan ort. Men det finns ett annat alternativ. Som 18-årig asylsökande har du rätt att ordna boende själv.

– Många försöker hitta någonstans annanstans att bo, och en del lyckas, säger Agneta Isacsson.

Som asylsökande har man rätt till en dagersättning i väntan på beslut om uppehållstillstånd. Denna dagersättning varierar lite beroende på boendesituation och familjerelationer. Men för en vuxen ensamstående med eget hushåll är ersättningen 71 kronor om dagen, strax över 2 000 kronor i månaden. Möjligheterna att själv betala för ett boende är alltså små. Vissa hittar så kallade frivilliga familjehem, där familjer låter asylsökande bo hemma hos sig. Men detta måste göras ideellt, då den ersättning som utgår till jour- och familjehem i Sverige inte gäller för asylsökande över 18.

Artikelbild

| Matcha. Nu vill Agneta Isacsson hjälpa familjer och asylsökande att komma i kontakt med varandra.

Nu vill Agneta Isacsson agera matchmaker mellan familjer som har plats och asylsökande som behöver ett hem.

– Det finns säkert många i Linköping som är som vi, som har plats för att deras egna barn har flyttat ut.

Agneta har själv en pojke från Afghanistan som bor hos sig. Redan 2015 anmälde hon och hennes man sig som familjehem och deras 17-åring har bott hos dem i över ett år.

– Det går jättebra. Det har varit enbart positivt, säger hon.

I första hand vill Agneta hjälpa eleverna som hon arbetar med i skolan, de som fyllt 18 men fortfarande går i gymnasiet.

– Kontakta mig så kan jag sammanföra er med någon som behöver er. Jag känner eleverna och vet om deras styrkor och svårigheter, många är rena svärmorsdrömmarna! Det behövs egentligen bara en säng och ett vänligt bemötande, och säkert blir många familjemiddagar mycket trevligare med någon mer vid bordet.

Tanken är att om Agneta blir kontaktad av en intresserad familj så ska hon sätta sig ner tillsammans med familjen och ungdomen innan inflyttning.

– Tänk om det var era barn som behövde lämna landet? Som hade det svårt och var utan pengar i ett annat land. Skulle inte ni vilja att de fick hjälp?

Vill du hjälpa en asylsökande student? Kontakta Agneta.Isacsson@linkoping.se