Här kan det bli 600 nya bostäder

Politikerna ställer sig positiva till planerna på att ersätta bussgaragen i Södra Ekkällan med 500–600 bostäder.

Bussarna kommer att behöva flytta på sig. Här lär det byggas bostäder om några år.

Bussarna kommer att behöva flytta på sig. Här lär det byggas bostäder om några år.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-10-14 06:00

Det är Bonava och Husherren som gemensamt ansökt om en detaljplan som går ut på att riva bussgaragen för att bygga bostäder och en förskola.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade i enighet att tillåta en detaljplaneprövning. Det är det första steget i en process som brukar ta flera år innan det är dags att sätta spaden i marken.

I beslutsunderlaget påpekas att frågan om nya lokaler för bussverksamheten måste lösas innan arbetet med detaljplanen kan påbörjas. Husherren, som idag äger fastigheten med garagen, har sagt att företaget har för avsikt att bygga nya lokaler på annan plats i staden.

Stora flerfamiljshus dominerar i Södra Ekkällan och det är sådana som planeras även här. Men i översiktsplanen förordas en mer blandad bebyggelse, och plankontoret vill utreda om det nu går att få in även par- eller radhus i området.

Intill Södra Ekkällan ligger Garnisonen, där Garnisonsfastigheter har behov av mer mark. Därför vill plankontoret också se om det finns möjlighet till det här vid bussgaragen.

Nämndens ordförande Muharrem Demirok (C) är glad över att den sista stora tomten i Södra Ekkällan nu är på väg att bebyggas.

– Det är oerhört välkommet med bostäder och det blir också en naturlig omvandling. Det går inte att ha den här typen av verksamhet i ett område som mer och mer är en färdigbyggd stadsdel, säger han.

Om byggplanerna blir verklighet kommer det att totalt finnas cirka 2 500 bostäder på försvarets gamla mark i Södra Ekkällan. 

Fastigheten med bussgaragen är den sista, stora obebyggda tomten i Södra Ekkällan.
Fastigheten med bussgaragen är den sista, stora obebyggda tomten i Södra Ekkällan.
Karta: Södra Ekkällan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!