Viktor Hansen på Centralbryggeriet har letat efter en sådan här möjlighet länge, så när Munkkällaren blev ledig var det bara att slå till.

– Vi kommer att fortsätta driva Munkkällaren som festvåning för slutna sällskap. Vi tänker också ha en ölklubb 1–2 gånger i månaden där vi säljer öl som annars är svår att få tag på. När vi har nyheter på Centralbryggeriet kan vi presentera dem här först, säger han.

Det finns inget riktigt restaurangkök och den q-märkta källaren är svår att bygga om.

Artikelbild

| "Vi kommer att fortsätta driva Munkkällaren som festvåning, men sätta vår egen prägel på den", säger Viktor Hansen. Bänken han sitter på har en gång i tiden stått i domkyrkan.

– Därför blir det catering från Östgöta Kök. Men på sikt är det kanske inte omöjligt med restaurangkök. Och kanske vi kan få plats med ett litet bryggverk, så vi kan tillverka öl här, funderar Viktor.

Även om Viktor Hansen är mest känd som öltillverkare är han inte främmande för vin.

– Det är ju lite av vinstämning här nere i valven. Vi kommer att satsa på vin från lokala leverantörer som Cavarosa, berättar han.

Viktor Hansen räknar med 50–70 bokningar om året och han kommer själv att tillbringa mycket av sin tid i Munkkällaren, vid sidan av ölbryggandet.

Artikelbild

| Viktor Hansen på Centralbryggeriet tar över Munkkällaren. Festlokalen ligger på Läroverksgatan, runt hörnet från Hemslöjden.

– Min mamma drev Café Columbia i Kisa, så lite erfarenhet har jag av hur man driver restaurang i liten skala.

Munkkällaren ligger på Läroverksgatan, ett stenkast från domkyrkan. Några munkar har det förmodligen aldrig varit här, men kvarteret heter Abboten och det fick ge namn åt lokalen.

Artikelbild

| Kanske en vinkyl i hörnet. Och ett bryggverk någonstans. Viktor Hansen funderar på Munkkällarens utvecklingsmöjligheter.

Källaren tros vara från tidigt 1800-tal. Här har det bland annat varit krutförråd och skyddsrum innan källaren i mitten av 1990-talet förvandlades till festlokal.