Emily fick sin luciakrona av talmannen

Medan julmarknaden i Gamla Linköping pågick kröntes på söndagen årets Lucia i Linköping av talmannen Andreas Norlén.

Emily Hedmo kröntes till Linköpings Lucia av talmannen Andreas Norlén vid en ceremoni i Gamla Linköping på första advent.

Emily Hedmo kröntes till Linköpings Lucia av talmannen Andreas Norlén vid en ceremoni i Gamla Linköping på första advent.

Foto: Sune Johansson

Linköpings kommun2019-12-01 16:09

Ett tunt lager snö har som på beställning lagt sig på träden i Gamla Linköpings gårdar till första advent för att på bästa sätt rama in julstämningen. Dofterna från brända mandlar, glögg och kaffe stiger i gränderna där marknadsbesökare flanerar.

I ett gathörn står ett par barn och sjunger julsånger och marknadsbesökarna stannar till. Det är Alice Sapire och Julia Larsson med Lotta Källström på gitarr.

–  Vi kallar oss Snöflingan och småflingorna, säger Alice i en paus mellan låtarna.

Utanför teaterladan ställer Linköpings utsedda Lucia Emily Hedmo upp sig tillsammans med tärnor och stjärngossar för att träda upp på scenen och krönas till ljusdrottning 2019. Det är riksdagens talman Andreas Norlén som fått äran att lyfta upp kronan på Emilys hjässa.

Andreas Norlén håller ett litet tal där han berättar att Luciafirandet snart är hundra år gammalt. Även om legenden som firandet bygger på är 2 000 år.

– Jämnt hundra år är den svenska demokratin, säger han och får applåder.

Han berättar också att han medverkat till att riksdagen satt upp en alldeles egen julgran, som han tycker att alla kan komma och beundra.

Nu har Emily Hedmo och de andra två hektiska veckor som inleddes redan strax efter kröningen med lussande på slottet hos landshövdingen.

Det är Lions som sköter det praktiska medan kulturskolan väljer ut och tränar ungdomarna. 

– Vi hoppas få in 145 000 kronor till Barndiabetesfonden och syriska flyktingbarn i Turkiet, säger Bernt Fransén i Lions.

Trångt och mysigt som vanligt på Julmarknaden i Gamla Linköping.
Trångt och mysigt som vanligt på Julmarknaden i Gamla Linköping.
Karta: Friluftsmuseet Gamla Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!