"Du ska inte behöva kissa på dig"

Inkontinens och tarmar som trycks in mellan separerade magmuskler. Det är problem som kan uppstå efter en graviditet. Nu ska två certifierade mammamagetränare inta Campushallen för en heldag tillägnad mammamagen.

25 april 2017 07:30

Magmusklerna separeras alltid vid en graviditet. Men ibland går inte magmusklerna tillbaka, någonting som kan skapa stora problem.

– Bindväven mellan musklerna blir uttöjd under en graviditet. Om musklerna inte går tillbaka är bindväven fortsatt tunn och skör, säger Charlotte Esbjörner, legitimerad naprapat och certifierad mammamagetränare.

När bindväven är skör kan tarmarna tryckas ut mellan magens muskler, mot bindväven.

– Det tas ofta emot som ett skönhetsproblem i vården, det är jättesvårt att få bekostade operationer. Man tror att många söker hjälp för att magen blir plutig men det kan bland annat leda till problem med ryggen, och tarmarna kan hamna i området mellan magmusklerna, säger Charlotte Esbjörner.

Sofia Olsson är också certifierad mammamagetränare. Hon har själv upplevt problemen med diastas, som de delade magmusklerna kallas, efter en graviditet.

– Min mage var inte som den brukade vara. Den blev spetsig och jag hade inte kontrollen jag var van vid, säger hon.

Sofia Olsson är nu i återhämtningsfasen efter ett navelbråck orsakat av diastasen och har ett nät inopererat i magen för att stärka bindväven som töjts ut. Men förutom sjukvård finns det saker att göra själv för att hjälpa mammamagen. Det är vad Mamatummy Day handlar om, en dag som hålls i april varje år.

– Man kan göra mycket genom att träna bäckenbotten och jobba inifrån och ut, säger Sofia Olsson.

Tisdag 25 april är det dags på Campushallen. Det är första gången evenemanget anordnas i Linköping. Dagen kommer innehålla tre korta föreläsningar, mingel, och övningar. ¨

– Vi vill informera om vad som händer och kan hända under graviditet och förlossning. Så att man inte blir helt förbluffad om man får delade magmuskler, smärta eller kissar på sig, säger Sofia Olsson.

Även bäckenbottens muskulatur påfrestas under graviditet och förlossning. Det kan leda till problem som inkontinens, framfall och smärta.

– Kvinnan har rätt till en funktionell kropp. Du ska inte behöva kissa på dig utan kunna leva ett vanligt liv. Om man inte fungerar måste man få hjälp och ett första steg kan vara att börja träna själv, säger Sofia Olsson.

Det handlar inte om vanlig träning som situps eller plankan. Den sortens träning aktiverar de ytliga musklerna och inte de djupa som behöver mer träning.

– Man måste bygga upp kroppen steg för steg och låta det ta tid. Mammamageappen är en bra start för många. Om man är osäker eller vill gå vidare så kan man boka in sig på specifika mamma-pass på en träningsanläggning eller boka tid hos en mammamagetränare, säger Charlotte Esbjörner.

Det handlar mycket om hållning. Att stå, bära och lyfta rätt, vilket kan vara svårt när stabiliserande magmuskler inte är användbara.

– Det finns mycket du som kvinna kan göra själv, i vardagen och vid särskilda träningsaktiviteter, säger Charlotte Esbjörner.

Dagen riktar sig främst till nyblivna mammor men alla är välkomna. Informationen kan vara användbar för gravida som kan börja redan innan förlossningen med lätta övningar. Allt är gratis under dagen som håller på mellan 10 och 19. Pia Carlsson är verksamhetschef på Campushallen.

– Jag är jätteglad över att ha Mamatummy Day här. Det måste fokuseras mer på mammor. Det är ju inte en liten målgrupp, många kvinnor föder barn. Så ta barnvagnen på en promenad och kom förbi, säger Pia Carlsson.

Mamatummy Day

Tisdag 25 april anordnas dagen för fjärde gången runt om i landet.

Katarina Woxnerud har grundat konceptet med mammamage.

Det finns 350 certifierade mammamagetränare i Sverige.

För mer information se Campushallen.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa