Demirok lämnar toppen

Muharrem Demirok kliver ett steg ner på Centerns lista till kommunvalet i Linköping i höst. Fram stiger Lars Vikinge som partiets förstanamn.

9 februari 2018 15:38

– Vi är väldigt nöjda med listan. Det är en blandad skara med både äldre, erfarna politiker och yngre. Lars Vikinge är kompetent och har varit med så länge att han känner Linköping väl, säger Göran Gunnarsson och Gösta Gustavsson som har arbetat fram Centerns uppställning till valet i höst.

Lars Vikinge säger så här:

– Nu kör vi. Det finns många starka namn i den här gruppen och jag tror att vi blir ett bra lag.

Muharrem Demirok tänker satsa allt på en stol i riksdagen.

– Jag tror att jag har en roll att fylla i riksdagen under den här mandatperioden och jag vill lägga allt fokus på det nu, säger han.

Vill du fortsätta med Linköpingspolitiken om du inte får en riksdagsplats?

– Nu tar vi en sak i taget. Jag vill koncentrera mig på riksdagen och då kan jag inte tänka på vad som händer om jag inte når dit. Det kommer att behövas kommunpolitiker som får något gjort i riksdagen, svarar Demirok.

Centern i Linköping satsar på minst åtta mandat i fullmäktige efter valet och två personer på kommunlistan kandiderar till riksdagsvalet. Därmed kan det bli förändringar.

– Centerns väljare är väldigt benägna att kryssa in namn. Det är mycket troligt att det blir justeringar. Vi har tagit fram en lista som inte bara bygger på en intern omröstning. Annars blir det lätt bara gamla kända namn.

Flera av de åtta första namnen har inte varit så synliga tidigare, som nykomlingen Emelie Gustavsson. Flera sitter nu på ordinarie- eller ersättarposter i olika nämnder, som Masood Khatibi, Christoffer Rosendahl och Trine Vikinge.

På plats nummer 13 finns riksdagsmannen Staffan Danielsson som varit med länge i politiken. Efter att ha blivit nedknuffad på partiets riksdagslista (Magnus Ek, Muharrem Demirok och Birgitta Gunnarsson kom före på partistämman) så satsar Danielsson på en personvalskampanj till riksdagen.

– Han är en mycket aktiv politiker med stor erfarenhet och vi vill förstås gärna ha med honom, säger Gösta Gustavsson.

Några exakta valfrågor vill de ännu inte peka ut, men Lars Vikinge är tydlig på en sak:

– Segregationen kommer att bli viktig. I dag möts inte Linköpingsborna. Allt beror på i vilket område man bor. Om vi inte kan lösa det så behöver vi nog inte tänka på något annat heller, säger Vikinge.

Kommer ni att ta med er simhallsbygget in i valet och nästa mandatperiod?

– Vi hoppas att den löser sig innan valkampanjerna drar igång så att vi slipper den som en valfråga. Men samtidigt vill vi ju inte dras med en simhallslösning som vi inte vill ha, om vi hamnar i regeringsställning i stadshuset, säger Lars Vikinge och Muharrem Demirok.

1. Lars Vikinge

2. Muharrem Demirok

3. Yvonne Marron de Martin

4. Emelie Gustavsson

5. Gösta Gustavsson

6. Christoffer Rosendahl

7. Trine Vikinge

8. Masood Khatibi

9. Mikael Larsson

10. Carin Ahlsén

11. Marcus Ljungqvist

12. Göran Gunnarsson

13. Staffan Danielsson

14. Marie Gren

15. Evelina Eriksson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin