De är inbjudna på middag med kungen

För sjunde året bjuder kungafamiljen på den så kallade Sverigemiddagen. Erik Garberg och Björn Kvist från Löt gårdsmejeri är inbjudna.

Björn Kvist och Erik Garberg  driver Löt gårdmejeri tillsammans. Alla getterna, som kommer fram när maten delas ut, har egna personliga namn.

Björn Kvist och Erik Garberg driver Löt gårdmejeri tillsammans. Alla getterna, som kommer fram när maten delas ut, har egna personliga namn.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-09-19 08:00

Den första Sverigemiddagen anordnades den 1 februari 2013 av kungaparet på Kungliga slottet. Personer från hela landet som gjort stora insatser lokalt, regionalt eller nationellt inom kultur, näringsliv, utbildning, idrott eller föreningsliv uppmärksammas. Årets middag är den 20 september och den här gången är Erik Garberg och Björn Kvist från Löt gårdsmejeri utanför Linköping inbjudna.

– Det är lite konstigt för en norrman att bli inviterad till en Sverigemiddag men det ska väl gå bra. Är nu kungen bekant med våra ostar så är han. Men hade det varit för 30 år sen tror jag mina norska landsmän blivit tveksamma, säger Erik Garberg. 

Löt gårdsmejeri startades för tio år sen, på Löt Ryttargård fanns då redan getterna vars mjölk blev basen i mejeriprodukterna. Steget att starta mejeriet var kanske inte så långt för Erik som är utbildad agronom samt mejeriteknolog och haft det egna gårdsmejeriet som en pojkdröm i alla år.

– Vi har stora krogar som kunder i Stockholm men också i Köpenhamn, våra ostar är populära. Men nu ska en grossist ta över distributionen så vi kan göra det vi är bäst på, att producera, säger Erik Garberg.

På gården, som ligger strax söder om Linköping, finns ett sjuttiotal fritt betande getter som samtliga har egna personliga namn. Tillverkningen är småskalig och hantverksmässig med kontinuerliga kvalitetskontroller för god livsmedelshygien. 

Denny Lawrot som är kommunalpolitiker i Finspång samt ordförande i Östergötlands hembygdsförbund är också inbjuden.

Erik Garberg trodde inte riktigt sina ögon när han läste inbjudan till Sverigemiddagen.  Han som är gammal norrman uppmärksammas av den svenska Kungen.
Erik Garberg trodde inte riktigt sina ögon när han läste inbjudan till Sverigemiddagen. Han som är gammal norrman uppmärksammas av den svenska Kungen.
Karta: Löt Gårdsmejeri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!