Därför upptäcks fler sexköpare

Den person som polisen tog på bar gärning vid ett sexköp i Linköping är långt ifrån det enda fallet i länet. Tvärtom upptäcks allt fler sexkunder nu för tiden.

4 maj 2017 10:07

Detta enligt Fredrik Kliman, presstalesperson vid Östgötapolisen.

– Numera är det ganska vanligt förekommande med den här typen av ärenden och vi gör långt fler ingripande än vi gjort tidigare, säger han.

Att det är så behöver inte nödvändigtvis betyda att sexköparna blivit fler eller att de köper sex oftare. Det handlar också, enligt Kliman, om att polisen har avdelat särskild personal för att arbeta med de här frågorna. Det vill säga, det är fler poliser som jobbar för att förhindra sedlighetsbrott, som det kallas. Det gör arbetet mera effektivt.

Den sexköpare som greps av polisen i Linköping på tisdagskvällen var i 20-årsåldern. Men generellt sett finns det sexköpare i alla åldrar.

– I de ärenden jag har sett är det män i blandade åldrar även om det kanske är vanligare med män i medelåldern, säger Fredrik Kliman och tillägger:

– Sexköparna finns också inom alla socialgrupper.

För att kunna bevisa att det förekommit ett sexköp behöver polisen i princip vara med när det händer. Om än inte precis vid sängkanten, så utanför rummet, men med örat mot dörren.

– Ofta tas personen så fort han kliver ut ur rummet och då förhörs han direkt.

Även kvinnan förhörs. Men hon är inte misstänkt utan hörs endast som vittne.

De som grips – i princip med byxorna nere – erkänner för det mesta direkt, enligt Kliman. De flesta vill undvika att hamna i en rättegång eftersom många är gifta och har familj. Det vanliga straffet är mellan 40 och 50 dagsböter.

I Linköping greps mannen på ett hotell där flera liknande händelser har inträffat. Men polisen vill inte avslöja vilket hotell det rör sig, eftersom hotellet inte har gjort något fel.

De flesta hittar sina sexköp via annonser på speciella sidor på nätet.

– Det är inte svårt att hitta. Eftersom det inte är straffbart att sälja sex går det också att annonsera helt öppet, säger Fredrik Kliman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa