Därför är hon Sveriges bästa chef

Sveriges chefsorganisation Ledarna rankar landets 75 främsta unga kvinnliga chefer för tionde året i rad. Linköpingsbon Anna Brynås, 34 år, är årets vinnare.

11 maj 2016 20:05

Anna Brynås är vd och koncernchef för Swedish Biogas International AB i Linköping. Den prestigefulla utmärkelsen "Framtidens kvinnliga ledare nummer ett 2016" tar hon med ro medan hon förbereder sig för resan till Ledarnas gala i Stockholm där listan offentliggörs på onsdag kväll.

– Ingen bygger ett framgångsrikt företag ensam. Det är mina anställda som gör jobbet. Jag ska bara se till att de får de förutsättningar som de behöver för att kunna göra det som de är bra på, säger Anna Brynås.

Gedigna kunskap

Ledarna lyfter unga kvinnliga chefer som har åstadkommit stora resultat och förändringar inom sina respektive verksamheter. I Swedish Biogas finns 40 anställda och Anna Brynås har det yttersta ansvaret för resultat, affärsutveckling och strategisk riktning.

Så här motiverar juryn sitt val av årets vinnare: "I sin roll som koncernchef påverkar Anna Brynås inte bara sina medarbetare, utan når långt utanför Swedish Biogas International med sitt engagemang för affärsmässig hållbarhet. Hennes gedigna kunskap, entusiasm och relationsbyggande lobbyarbete har gett hela biogasbranschen nytt liv och bättre förutsättningar. Hon är en trygg och modig ledare som sällan backar för en utmaning."

Våga säga ja

Anna Brynås är naturligtvis glad för dessa fina motiveringsord men framförallt är hon glad för att Ledarna uppmärksammar kvinnliga chefer. Det inspirerar också andra kvinnor att ta sig an utmaningar.

– Det finns för få kvinnor på chefspositioner och en sådan positiv uppmärksamhet kan bidra till att andra kvinnor vågar säga ja, vågar ta vara på möjligheter och ta för sig, säger hon.

Bjuda anställda på skumpa

Anna Brynås anser att en bra chef måste vara prestigelös och ödmjuk men också ha integritet och våga fatta ett beslut.

– Det är viktigt på en arbetsplats att alla vågar säga vad de tycker, att man vågar prata med varandra. Det är farligast när man inte vågar berätta om en idé och tror att någon annan redan har tänkt just den tanken. Det ska verkligen vara högt till tak.

Och det som måste göras ska också göras utan fördröjning. Det gäller jobbiga beslut. Enligt henne är ett fattat beslut bättre än inget beslut alls, och att det är bra att kunna lära sig av misstag.

Hur ska du fira att du är bäst i Sverige?

– Med skumpa. Och jag ska bjuda mina anställda också på skumpa. Man kan aldrig fira för mycket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Zenaida Hadzimahovic