Där gammalt är det nya svarta

Halsband av schackpjäser eller varför inte ett lapptäcke av överblivna tygbitar. På Återbruksmässan i Linköping finns allt möjligt för den fiffige och miljömedvetne.

15 april 2015 15:14

Under lördagen hölls en återbruksmässa på Fontänen, den gamla brandstationen, i Linköping. Återbruk innebär att använda något redan färdigproducerat på ett nytt sätt. På mässan fanns flera exempel på just detta. Förutom föreläsningar kunde besökarna delta i workshops, se en modevisning med återbrukade kläder, ta en fika och fynda återbrukade saker av olika slag på mässans hantverksmarknad. Martha Magyar är en av dem som ställde ut sitt återbruk.

– Det här är fantastiskt, jag var precis på föreläsningen om textilfärgning med kompostavfall och tycker att det är helt enastående vad man kan göra.

Martha Magyar jobbar som naturkunskapslärare på Vadstena folkhögskola där de en timme i veckan skapar nya saker av redan befintliga ting. För henne är återbruk en viktig del av vardagen.

– För mig är det här en drivkraft och jag tycker att det här är viktigt för samhället, säger Martha Magyar.

Under dagen hölls tre föreläsningar med olika tema om återbruk. Tanken var att modeskaparen Camilla Thulin skulle föreläsa, men hon fick ersättas då hon under morgonen råkade ut för en olycka.

– Hon blev inte allvarligt skadad, men kunde inte föreläsa så vi fick ändra om lite i schemat, säger arrangören Emma Bly.

Trots de oförutsedda förändringarna i schemat var föreläsningarna fullsatta och intresset för mässan var stort

– Jag har ingen koll på hur många som besökt mässan, men det känns jättebra. Det har varit en strid ström av folk här hela dagen, säger Emma Bly.

Karla Blum Fagerström och Patrik Hentzel hade åkt från Norrköping för att besöka mässan.

– Det är första gången vi är på något sådant här. Vi är mest här eftersom jag känner en av utställarna och jag tror att det är första gången hon säljer sina återbrukade kläder så det ska bli roligt att se, säger Karla Blum Fagerström.

På gården utanför entrén sålde cykelföreningen CK Hymer begagnade cyklar tillsammans med Linköpings kommun. Kön ringlade sig lång strax innan grindarna öppnades för de som ville fynda ett nytt färdmedel.

– Jag är nog mest med som medpassagerare, men jag passade på att fynda en cykel här utanför innan vi gick in, säger Patrik Hentzel.

I år är första gången som denna återbruksmässa anordnas i Linköping och Emma Bly är positiv inför framtiden.

– Det känns som att vi kan göra det här fler gånger och jag hoppas att det här blir starten för en ny tradition här i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!