Tough Viking är inte vilket motionslopp som helst. Under åtta kilometer ska deltagarna ta sig förbi allt från iskalla bassänger och brinnande rishögar, till torn av containrar och långa klaustrofobiska tunnlar. Den 13 maj kommer Patrik Olsson och Fredrik Söderlund att genomföra det tuffa loppet med lagnamnet "Team Blind&styre" i Stockholm. Förutom träningsglädje och nyfunnen vänskap springer Patrik och Fredrik loppet för att skapa uppmärksamhet och samla in pengar till Kostfondens senaste forskningssatsning. Forskare vid Karolinska Sjukhuset ska utvärdera hur mängden kolhydrater i maten påverkar blodsockret vid typ 1-diabetes.

Allt började för snart tio år sedan, hösten 2008. Helikoptertekniker Fredrik Söderlund kämpar med sin övervikt, som trots ett arbete med hårda fysiska krav inte vill försvinna. Han känner sig ofta trött. I media skrivs det mycket om den nya kosttrenden lchf. Fredrik, som alltid tyckt att diskussionen om kalorier varit fyrkantig, börjar läsa på.

– Förklaringsmodellen med kalorier in och ut fungerar jättebra på jetmotorer. Men vi människor är mer komplexa än en motor. Hormoner i kroppen reagerar olika på vad vi stoppar i oss. En bensindriven bil reagerar inte på samma sätt av en tank bensin som av en tank diesel. Samma sak är det med kroppen. 1 000 kalorier ägg och 1 000 kalorier pasta reagerar kroppen helt olika på.

Artikelbild

| Fredrik Söderlund ger Patrik Olsson tydliga instruktioner om hindrens storlek, yta och var det finns bra grepp.

Samma höst, samma år, fast i Halmstad blir 35-årige Patrik blind efter att ha haft diabetes typ 1 sedan 4 års ålder. Många år med ett blodsocker som rusat upp och ned likt ett skenande lokomotiv. En färd som bland annat förstört kärlen i Patriks ögon, som nu lägger om sin kost och tar bort de flesta kolhydraterna.

De båda träffades på ett forum på nätet, eftersom båda engagerade sig i frågor som har med lågkolhydratkost att göra.

– Det var tre år sedan nu, men det var först i somras som vi sågs på riktigt. Därför blev jag väldigt förvånad när Patrik nappade på mitt förslag om att vi borde springa loppet tillsammans. Vi kände ju knappt varandra, säger Fredrik.

– Vi klickade direkt på vår blinddejt, säger Patrik och skrattar.

Artikelbild

| Med blindkäppen kan Fredrik knacka för att Patrik via hörseln ska få en uppfattning om avstånd till saker i omgivningen.

Men hur komminucerar ni med varandra?

– Det låter ungefär så här mellan oss: "Om 10 meter: container! 5 meter kvar! Stanna! Grepp, höger hand, en meter upp".

Båda håller i ett elastiskt rep, bara någon decimeter långt. Med underarmarna tätt mot varandra kan Fredrik styra Patrik genom att antingen dra åt vänster eller preja honom åt höger. De svåraste hindren är de där Fredrik inte kan coacha, armgång till exempel. De räknar inte med att klara alla hinder, det gör väldigt få.

– Men jag tror att vi kommer att vara minst lika bra som genomsnittsdeltagaren. Vi går in stenhårt för detta, det är vi tvungna att göra. Flera hinder innebär en stor säkerhetsrisk för Patrik så noga förberedelser är livsviktiga, säger Fredrik.

– Jag brukar säga att jag inte ser några hinder, och det är ju sant rent bokstavligt. Men jag hade aldrig kunnat göra det här utan Fredrik. Han är min livlina, säger Patrik.