I mars 2014 gjorde 53-åringen en skadeanmälan till Länsförsäkringar Östgöta. Hon påstod att hon fyra dygn tidigare hade besökt en nattklubb i centrala Linköping och att hon då hade blivit bestulen på en guldkedja, värd 25 000 kronor. Kvinnan uppgav att hon hade befunnit sig på dansgolvet när en okänd man hade kommit fram och dansat med henne. Mannen skulle ha rört med sina händer kring hennes hals – och lyckats knäppa av henne halsbandet.

För att bevisa för försäkringsbolaget att hon verkligen hade ägt det aktuella halsbandet visade 53-åringen upp en bild på sig själv där hon bar en så kallad bismarcklänk.

Försäkringsbolaget började granska kvinnans anspråk och gjorde en oväntad upptäckt: Det visade sig att 53-åringen hade lämnat in exakt samma bild på sig själv till försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Bilden hade lämnats in i juni 2012 och kvinna påstod då att hon hade blivit rånad på samma halsband vid Stångån i Linköping.

Artikelbild

| Den 53-åriga kvinnan påstod att hon blev bestulen på denna guldkedja. Men det hela var, enligt åklagaren, bara lögn.

När personal från Länsförsäkringar Östgöta konfronterade 53-åringen valde hon omgående att erkänna att den påstådda stölden på nattklubben aldrig ägt rum. Hon berättade att hon hade befunnit sig i en ekonomisk knipa och drog tillbaka sitt anspråk på försäkringsersättning.

I polisförhör har dock 53-åringen, som nu har åtalats för försök till bedrägeri, inte varit lika tydlig. Hon säger i förhör att hon saknar minnesbilder.

– Jag har förträngt allt, säger hon i förhör.