SD-ledamot kritiserade partiet inför Åkesson – med megafon

När SD:s ledare Jimmie Åkesson kom till partiets distriktsmöte i Linköping, möttes han av en kritisk partimedlem. Med en megafon.

Kritisk. Björn Ribers (SD), ledamot i regionfullmäktige valde att kritisera sitt parti på öppen gata, med megafon.

Kritisk. Björn Ribers (SD), ledamot i regionfullmäktige valde att kritisera sitt parti på öppen gata, med megafon.

Foto: Lotta Hofström

Linköping2018-03-01 22:30

– De kommer att slänga ut mig ur Sverigedemokraterna. Men jag måste säga det. Alltför många medlemmar är mer intresserade av arvoden än av politik. Partiet toppstyr och lägger sig i nomineringar på lokal nivå.

Det säger Sverigedemokraten Björn Ribers som sitter i regionfullmäktige. Det är valupptakt och Jimmie Åkesson besökte partiets distriktsmöte i Linköpings stadshus på onsdagskvällen. Då hade Björn Ribers laddat upp med en megafon, han tycker nämligen inte att partiet lyssnar på intern kritik. Bland annat kallar han partiets organisation för "lekstuga".

– Det är fullt av interna strider, och många verkar vara mer intresserade av att få poster för att få ut sina arvoden, än av politiken. Det är synd. Vi ska ju arbeta tillsammans för vår politik.

En händelse som har upprört honom rapporterade vi om nyligen – den om att SD i Åtvidaberg använde Region Östergötlands ­frankerade kuvert för att kalla sina medlemmar till årsmöte.

– Det är så typiskt att man gör så med våra skattepengar. Jag gillar det inte, säger Ribers.

Richard Svensson som sitter i styrelsen för SD i Åtvid, och är även partiets politiska sekreterare i regionen, har medgivit att han använde regionens kuvert. Han ansåg att det fanns en koppling till regionen.

Björn Ribers berättar att han tidigare har varit moderat men att han gick med i SD för sex år sedan.

– Jag ställer upp på i stort sett allt i partiets politik. Men jag tycker att vi verkligen ska ta hand om de invandrare som har kommit hit. Jag är själv god man för en person som har kommit hit, jag måste nog vara en väldig ovanlig Sverigedemokrat, skrattar han.

– Jag gillar Jimmie Åkesson, men jag tycker inte att det verkar finnas tillräcklig kompetens i partiet för att driva igenom politiken.

Vad händer nu?

– De kommer att slänga ut mig ur Sverigedemokraterna. Det har jag sett att man har gjort med andra kritiker.

Jimmie Åkesson höll en mycket kort presskonferens före sitt anförande i stadshuset. Max fyra minuter fick den bli, enligt pressekreteraren.

Hörde du att en partimedlem kritiserade SD när du gick in?

– Det var en Sverigedemokrat alltså? Nej, jag hörde inte vad som sades, men jag noterade att någon pratade i megafon utanför stadshuset, säger Åkesson.

Vad säger du om hans kritik?

– Jag vet ju inte vad han bygger det på. Vi har en interndemokratisk process. De normala är att årsmötet avgör olika typer av personval. Är man inte nöjd med det så får man ändå acceptera majoritetsutslaget.

Tycker du att ni är speciellt toppstyrda?

– Näe, tvärtom, man har stora möjligheter att engagera sig om man är seriös, och har intresse.

Att SD-politiker med mandat skulle vara mest intresserade av arvoden, hur ser du på den kritiken?

– Det låter som ett allmänt missnöje av politiker. Min bild efter att jag har träffat distriktsledningen i dag är inte att det finns något utbrett missnöje bland medlemmarna. Det finns en väldig stabilitet eller kontinuitet i verksamheten.

Hur arbetar ni med intern kritik?

– Det beror på vad det är. Vår organisation är traditionellt uppbyggd med lokala föreningar, dit den vanliga medlemmen normalt sett ska vända sig.

Sverigedemokraterna har inför valet gallrat bort flera personer som tidigare funnits med på riksdagslistan.

Hur ska ni samla ihop leden inför valet?

– Det finns alltid kritik. Just nu befinner vi oss i en nomineringsperiod där några blir väldigt glada och andra kanske förlorar uppdrag eller inte får de uppdrag de vill ha. Men det är ett sundhetstecken att det finns konkurrens om platserna, säger Jimmie Åkesson.

Redaktionen har även talat med partidistriktets ordförande Jan Svenssson som säger att det absolut finns olika viljor i distriktet, men att det är en demokratisk process.

Kritisk. Björn Ribers (SD), ledamot i regionfullmäktige valde att kritisera sitt parti på öppen gata, med megafon.
Kritisk. Björn Ribers (SD), ledamot i regionfullmäktige valde att kritisera sitt parti på öppen gata, med megafon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!