Kommunekolog Håkan Lundberg är projektledaren bakom kartan. Han menar att många Linköpingsbor går miste om fina delar av Stångån/Kinda kanal.

– Många vänder vid Tannefors slussar och missar att det 900 meter längre bort finns en badplats med kiosk. Mitt eget smultronställe är sträckan från Spångerumsbron förbi Vårgård bort till Hackefors sluss; den är väldig vacker och så här års är det ett fantastiskt fågelliv.

– Åt andra hållet, ut mot Roxen, är det också väldigt fint. Linköping har inte så ont om vatten som många tror, säger Håkan Lundberg.

16 sevärda platser längs sträckan beskrivs mer utförligt. Det gäller till exempel slussarna i Slattefors, Hjulsbro, Hackefors, Tannefors och Nykvarn. Snugganparken, som håller på att få en rejäl upprustning med utegym och planteringar, tillägnas ett kapitel, liksom Landeryds hembygdspark, Åbysäckens friluftsområde, segelbåtshamnen och Stångåmynningen med flera platser.

Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, tror att Linköpingsbor kan ha minst lika mycket glädje av kartan som vad turister har.

– Jag tror att många använder det här stråket mindre än vad det förtjänar. Det är ju väldigt vackert. Själv är jag mycket vid fågeltornet ute vid Stångåns mynning i Roxen.

Den nya kartan finns både i digital form på linkoping.se och som papperskarta på samhällsbyggnadsförvaltningens kontor på Drottninggatan 45 samt på bibliotek, turistbyråer och hotell.